onsdag 28 mars 2012

Nybyggnation

Det är redan allom bekant att vår stad för tillfället ser ut som... Det byggs och grävs både här och där, inte är det vackert men det får man väl stå ut med.

Våren 1907 kan det kanske ha varit en liknande situation, åtminstone finns det paraleller, att döma av signaturen Knickes notis i tidningen Hangö den 28 mars:

"I detta blad har tidigare ingått en detaljerad beskrifning af den tillbyggnad till Societetshuset, som under vinterns lopp uppförts i hörnet af Hafsgatan och Hamntorget. Arbetet har nu framskridit så långt att man med lätthet kan föreställa sig den blifvande sommarrestaurangens slutliga utseende. Ett helhetsintryck är tillsvidare svårt att erhålla, men man kan nu redan se att det vackra huset med sin modärna stil, sina verandor och utsprång kommer att göra sig mycket fördelaktigt gällande i all synnerhet från hafssidan betraktadt.

En annan värdefull tillökning i arkitektoniskt hänseende erhåller staden i den byggnad, som af herr J. Eriksén håller på att uppföras i hörnet af Järnvägs- och Gengatorna.

Huset uppföres i tvenne våningar den nedre af sten, inrymmande enbart affärslokaler, den öfre af trä och inrymmande privata boningslokaler. De i nedre våningen belägna butikerna till antalet fem, komma att samtliga utgöras af ett större expeditionsrum samt bakom detta belägna två mindre lagerrum. Expeditionsrummen förses med stora spegelfönster.

I öfre våningen inrymmes en större lokal om 5 rum och kök samt två mindre hvardera om 3 rum och kök. Modärna bekvämligheter, såsom kloakledning, komma själffallet att inrättas i gården. Vattenledningsrör ämnar man nu redan, framsynt nog, nedlägga för att omedelbart kunna användas då staden i en snar framtid blir nödsakad anlägga ett tidsenligt vattenledningssystem. Elektrisk belysning skall installeras såsnart belysningsfrågan blir afgjord mellan staden och herr Zeiden.

Ritningarna till byggnaden framvisa synnerligen anslående fasader såväl mot Järnvägsgatan, som mot Gengatan. Ehuru exteriören icke är hållen i fullt modärn stil så kommer dock det ståtliga huset med sin dominerande tornspira att utgöra en verklig prydnad för staden och då man härtill lägger den i ögonen fallande plats, som huset erhållit invid Järnvägstorget har man skäl att känna sig tillfredsställd öfver denna nya vinning för stadens yttre fysionomi. Man synes slutligen börja öfvergifva det redan alltför länge praktiserade byggnadssättet med fyra släta väggar och ett helt tak och börjar numera lägga an äfven på den yttre utstyrseln. Måtte tendensen bibehålla sig och allt mera utvecklas!"