söndag 8 januari 2012

Arbetsplatsolyckor



Det är egentligen ganska intressant hur ofta ett inlägg, eller en nyhetsartikel på någon av de etablerade nyhetssajterna för den delen, helt spårar ur från det ämne texten egentligen behandlat. Så skedde även med mitt lilla inlägg gällande den gamla ortodoxa begravningsplatsen häromdagen. För att ingen ska missförstå mig, vilket någon med säkerhet ändå gör, ska jag genast säga att jag verkligen tycker om då det går så. Det är därför jag fortfarande tillåter anonyma kommentarer.

Men då det nu en gång tycks vara så att vi halkade in på en diskussion gällande arbetsplatsolyckor kan jag inte låta bli att återge följande klipp från tidningen Hangö, publicerat den 8 januari 1903:


- Olyckshändelse. I går omkring kl. 9 på förmiddagen råkade en bangårdsarbetare vid namn August Nöjd ut för olyckan att å härvarande bangård få sin vänstra fot under en af växellokomotifvet framskjuten godsvagn, med den påföljd att foten jämte en del af benet krossades och mannen i sanslöst tillstånd måste på bår föras till stadens sjukstuga, där benet senare på förmiddagen amputerades nedanom knäet.

Olyckan hade tillgått sålunda att Nöjd, som var sysselsatt med att skotta snö invid spåret skulle draga sig undan det annalkande tåget, men råkade i samma ögonblick slinta omkull, därvid vänstra foten kom att hvila mot skensträngen. Till följd af att lokomotivet med vagnen redan var alltför nära kunde man ej nog hastigt stanna maskinen utan kommo tvänne hjul att rulla öfver den förolyckades fot med den påföljd här ofvan omtalas. Nöjd är en äldre man samt familjefader och har under många år varit anställd som bangårdsarbetare vid härvarande bangård.

Min poäng här är att olyckor händer, hur beklagliga de oberoende av utgång än kan vara. Trots alla säkerhetsföreskrifter.

Bilderna som ackompanjerar inlägget har tillhandahållits av Benccu och har inget som helst samband varken med mitt svammel eller den ursprungliga artikeln i tidningen Hangö.