lördag 30 januari 2010

Mareografen och vattenståndsmätning

Havsvattnets nivå sjönk drastiskt på torsdagen då vindarna svängde från syd till ost. Vattennivån sjönk till -79 cm i Hangö vid middagstid där det förra lägsta värdet var -78 cm, uppmätt i april 1934.

Med anledning av det låga vattenståndet blev jag av en bekant inifrån landet tillfrågad vad det egentligen är frågan om.

För att förklara vad det är frågan om citerar jag Östersjöportalen, varifrån även den senaste rapporten till vänster är tagen: "Vattenståndskurvans värden baserar sig på det teoretiska medelvattnet."

Så det så.

Den äldsta mareografen i Finland, som till en början benämndes limnigraf, grundades av Finska Vetenskaps-Societeten i Hangö. Byggnaden stod klar år 1886 och mätningsverksamheten inleddes redan 20.7.1887.

Havsvattenståndets mätningar görs numera automatiskt och observationerna skickas en gång i timmen från 13 mareografer runt om Finlands kust. De flesta stationerna har varit i bruk sedan 1920-talet.

Det högsta hittills uppmätta vattenståndet vid Hangö mareograf i förhållande till medelvattnet är +132 cm (9.1.2005) och det lägsta -79 cm (28.1.2010).

Om någon läsare råkar sitta på en bra bild av mareografen, tar jag med tacksamhet emot en sådan.