tisdag 5 maj 2009

Sparåtgärder

Stadsstyrelsen behandlade på sitt möte i går kväll stadens inbesparingskrav. Hangö stad ska spara cirka 1,8 miljoner euro i driftskostnader och runt 2,4 miljoner euro i investeringar.

Det här betyder bland annat att nästan hela stadens personal permitteras under en period på tre veckor. Dessutom kom stadsstyrelsen överrens om att lärare bara permitteras i nio dagar. De som permitteras ska få veta om det en månad i förväg.

Stadsstyreslens ordförande, Jouko Kavander, säger i en intervju för YLE att besparingsplanerna kan förverkligas åtminstone med tanke på stadens egna verksamhet.

Stadsstyrelsen har under vårens lopp i flera repriser behandlat nedskärningar av anslagen i 2009 års budget.

Utanför permitteringarna blir:

- läkarna
- vårdpersonal vid anstalter som ger dygnetrunt vård och sådan egen vårdpersonal som verkar som vikarier för ifrågavarande anstaltspersonal.
- personalen vid företagshälsovården
- familjedagvårdare inom dagvården om behovet av vård och tillfällig stängning av daghemmen förutsätter deras arbetsinsats.
- med läroavtal avlönade
- arbetstagare för vilka erhålles för befrämjande av sysselsättningen beviljat lönestöd.
- under år 2009 ( senast f.o.m 1.12.2009 ) personer som avgårmed ålderspension
- tjänsteinnehavare och arbetstagare som byter sin semesterpenning för minst tre veckor eller förbinder sig att hålla motsvarande oavlönad ledighet

Notiser från Hangö

Ekenäs Notisblad hade den 5 maj 1883 följande inlägg:

- Från Hangö tillskrifwes oss den 30 april: Äfwen här bereder man sig på ett möjligt krig. Dekorationskanonen på Drottningberget har undanflyttats för att ej draga fiendens uppmärksamhet till sig och ådraga wår stad ett bombardement. (sic!) Likaledes lär man hafwa för afsigt att borttransportera en annan dylik kanon ifrån badhusparken.

Alla arbetare wid jernwägens mekaniska wärkstad, så nära som på fyra, äro uppsagda till flyttning. De wäldiga kreditnederlagen härstädes, i wärde uppgående till flera millioner mark, bortflyttas småningom af deras egare.

Chefen för dynamit- och krutagenturen här herr Seb. Tammelander har för afsigt att upplägga sina sprängämnen på säkrare plats och har hos Guwernören i länet ansökt om rätt till upplagsplats i Lojo socken för 20,000 skålpund dynamit och 25,000 skålpund krut samt hos jernwägsstyrelsen begärt tillstånd att med extratåg transportera ofwansagda qwantiteter af den farliga waran till Lojo.

Emellertid fortgår importen af handelswaror och det i owanligt stor stil: tre á fyra ångare samtidigt ha i flera weckors tid legat wid möljen under lossning af kolossala qwantiteter waror destinerade till det inre af landet.

Wid wal den 26 dennes af bestyrelse för Hangö friwilliga brandkår utsågos till ordförande i bestyrelsen herr Seb. Tammelander och till ledamöter herrar K. G. Ihander, K. Sarén, F. Ekstam och K. G. Nyman. Wid wal af chefskap den 27 waldes till kårchef herr Tammelander, suppleant herr Ihander och till kompanichefer herrar J. H. Nilsson, K. Sarén, J. Fohström och C. A. Eklund.

Natura 2000

Hangö östra fjärd föreslås bli en ny del av naturskyddsnätverket Natura 2000.

Det 11098 ha stora området ligger i öppet hav utanför Hangö och Raseborg. Bottentopografin och naturtypen motsvarar den i den yttersta delen av ett område som redan ingår i nätet Natura 2000, de skyddsvärda marina områdena i Ekenäs och Hangö skärgård och Pojoviken.

Naturtypen rev förekommer i en för nätet betydelsefull utsträckning. Ca 40 % av bottenarealen beräknas bestå av hårda klipp-,sand-,grus- eller stenbottnar. Medeldjupet är ca 35 m. Naturtypen rev beräknas täcka ca 1 200 hektar.

Hela beskrivningen av området går att läsa på miljöministeriets infosidor HÄR.