torsdag 5 mars 2009

Dåliga nyheter från bilspeditionsfirmor

YLE västnyland kan i dag rapportera om ytterligare dåliga nyheter från Hangö.

Uuttera i sparkar 46

Företaget Uuttera i säger upp 46 anställda. Samtidigt permitteras 14 personer. Det budet fick de anställda i dag när samarbetsförhandlingarna avslutades.

Bland de uppsagda kan endast ett fåtal se fram emot personliga pensionsarrangemang. Resten av de uppsagda ska hjälpas med olika former av informationspaket och annat stöd.
Efter nedskärningarna är 70 personer anställda vid Uuttera i Hangö

Uuttera som i huvudsak sköter spedition och importkonditionering av nya bilar i Hangö har liksom andra liknande företag drabbats hårt av recessionen.
Det är den minskade efterfrågan på nya bilar såväl i Ryssland som här hemma som är orsaken till nedgången.

Motortrans förhandlar om hela personalen

Enligt verkställande direktör Kai Malmström kommer tyngdpunkten att ligga vid permitteringar men förhandlingarna berör alla yrkesgrupper inom personalen.

Samarbetsförhandlingarna vid Motortrans Ab i Hangö inleddes i tisdags för en vecka sedan (24.2) och avslutas om två veckor.

I det här skedet har man ännu inte kommit åt att förhandla med personalen om olika alternativ säger Malmström.

Motortrans tar in person- och paketbilar enbart ämnade för den inhemska marknaden och berörs således inte av att bilimporten till Ryssland står stilla.

Man räknar ändå med en mycket stor nedgång också på den inhemska marknaden. Personbilsimporten beräknas sjunka från 130.000 till 92.000 bilar i år och paketbilsimporten ännu mera.

Förhandlingarna berör hela Maan Auto-koncernen.

Hangö musikdagar

Stadsstyrelsen beslöt på sitt senaste möte att för arrangerandet av Hangö musikdagar (26.7-31.7.2009) bevilja ett understöd om 2.500 euro och förutsätter att kulturnämnden beviljar ett understöd om 2.000 euro för projektet. Kulturnämnden har på sitt sammanträde 10.2.2009 fattat beslut om att stöda projektet.

Under de senaste åren har principen varit att för samma projekt inte beviljas understöd från flera av stadens förvaltningsenheter. I detta fall är det dock fråga om ett nytt evenemang, kulturnämnden torde kunna stöda evenemanget som ett projekt för ungas musikaliska fostran och kulturevenemang.

Till stadsstyrelsen hör naturligt förbättringen av den offentliga bilden som ett nytt evenemang i staden för med sig, samt stödet för att öka stadens allmänna dragningskraft. Evenemanget hör till de sommarevenemang, som stadsstyrelsen alla år har stött på grund av deras turistmässiga eller övriga liknande motiveringar.

Hangon Musiikkijuhlat ry - Hangö Musikdagar rf
På programmet står musikläger för barn och unga samt allmänna konserter. Avsikten är att musikdagarna görs till en årlig tradition. Idén med evenemanget är att hämta klassisk musik inom räckhåll för alla hangöbor och sådana som tillbringar sommaren i Hangö samt att för västnyländska unga och barn skapa bättre möjligheter att utöva musik.

Milla Rantala, Heidi Ylivaara och Virva Garam svarar för musikdagarnas konstnärliga innehåll. Musiklägret ordnas i samarbete med Garam School of Music och Raseborgs musikinstitut.


Säljakt

Tidningen Hangö kan torsdagen den 5 mars 1896 berätta om följande lyckade jaktresor:

- En gråsälskut fångades i går af Murtajas besättning under det isbrytaren war sysselsatt med att genombryta det här utanför befintliga packisbandet.

- Riklig sälfångst. I går woro 8 á 9 personer från båklandet ute på sälskytte och lyckades därwid nedlägga icke mindre än 50 unga och 3 stycken äldre sälar.

****

Gråsäl (Halichoerus grypus) får numera i Finland jagas med jaktvårdsdistriktets tillstånd under tiden 16.4.-31.12.

Hangö och Helsingfors hamnar

Hangö och Helsingfors hamnar går med i en marknadsföringskampanj, berättar YLE uusimaa.

Genomfartstrafikens betydelse för den finska ekonomin ska lyftas fram med en marknadsföringskampanj. I kampanjen deltar bl. a. hamnarna i Hangö och Helsingfors samt många regionala logistikföretag.

Som exempel nämns att bilimporten genom Hangö hamn minskat med 70% jämfört med i fjol på grund av den nu rådande finanskrisen.

Kampanjen har som syfte att öka kunskaperna om genomfarttrafikens ekonomiska och arbetsmässiga betydelse.

Marknadsföringskampanjen ordnas av föreningen för logistikföretag i Finland, Straightway Finland.