onsdag 19 maj 2010

SFP värvar nya krafter



SFP har som första inhemska parti börjat med någonting de kallar "Mentorprogram". Tanken är att hjälpa de blivande politikerna på vägen, med goda råd och inspiration och att eventuellt hitta nya krafter till partiet. Tidigare har ju dylika program fungerat inofficiellt, men detta är nu ett offentligt sådant. Det första i sitt slag någonsin.

En informationsdag i ämnet ordnades i går i Åbo, varvid även ett par nyfikna Hangöbor deltog. En av de deltagande sammanfattar tillställningen på följande sätt:

"Om det här verkligen fungerar så är det ett utmärkt sätt för oss tidigare opolitiska människor att komma med i det politiska livet. Det som jag blev en aning fundersam över var att de deltagande alla, förutom vi två från Hangö, hade någon form av tidigare politisk erfarenhet; endera från SFP, SU eller från politiskt engegemang inom olika skolor."

Infotillfället drogs av Harriet Lindeberg-Saapunki från Svenska Bildningsförbundet och arbetsmiljökonsult Tuuliikki Juusela (bilden). Meningen var att riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos skulle närvara, men hon var i riksdagen och debatterade kärnkraft.

Jag väntar med spänning på vad detta kommer att leda till inom vårt lokala politikerskikt.

Ändringar i dagvården hösten 2010

Från grundtrygghetsnämnden hörs det uppgifter om rätt omfattande ändringar i dagvården från och med i höst.


Skiftesvården flyttar fr.o.m.1.8.2010 från gruppfamiljedaghemmet Petunia till gruppfamiljedaghemmet Knattebo i Halmstadsgården. Under normal verksamhetstid får en del av barnen vård i daghemmets grupper.

Den finskspråkiga förskolegruppen i Ängshyddans daghem indras p.g.a. litet antal barn, och de finskspråkiga förskolebarnen från området erbjuds förskola i Halmstadsgårdens daghem.

Gruppfamiljedaghemmet Mullvadarna flyttar till Ängshyddans daghem och blir en daghemsgrupp, syskongrupp med barn i åldern 1-5 år.

En svensk förskolegrupp inrättas i Skogshyddans daghem. Detta är möjligt då den finska gruppen för 1-5 åringar och den finska smågruppen sammanslås.

Förskoleundervisningen i Täktom upphör, på grund av för få barn, och barnen erbjuds förskola i Halmstadsgårdens förskola. Till övriga delar fortsätter verksamheten i Täktom gruppfamiljedaghem.

Ändringarna medför att de hyrda lokalutrymmena för Petunia och Mullvadarna kan sägas upp fr.o.m. 1.8.2010. Ändringarna går att utföra utan extra personal eller kostnader genom att omfördela redan befintliga resurser. En vakant närvårdarbefattning lämnas tillsvidare obesatt, men två vakanta barnträdgårdslärarbefattningar ledigförklaras.