onsdag 26 augusti 2009

Trygghetskänslor


Polisen har genomfört en undersökning om hur trygga invånarna i de västnyländska städerna känner sig, läser jag på YLE västnylands nyhetssidor.

Till mångas stora förvåning, bland dem igen YLE's redaktörer verkar det som, anser en fjärdedel av Hangöborna att de inte känner sig trygga.

En av fyra Hangöbor tror att staden upplevs som mycket otrygg. I andra ändan av skalan på Västra Nylands polisområde finns Grankulla där endast en procent av invånarna tror att staden upplevs som otrygg.

Skulle det här måhända kunna ha med polisens placering att göra? Eventuellt kanske polisen skulle göra känslan av ett tryggare samhälle mera påtaglig om polisens närvaro var mera påtagligt närvarande?

Närmare 4 000 personer sade sin åsikt i polisens trygghetsundersökning, upp emot 700 av dem var bosatta i kommunerna väster om Kyrkslätt.

Vilket ju garanterat ger en god bild av det västnyländska genomsnittet.

Väderlek

Nu har vi ju fått njuta av en vacker augustimånad. Värme har räckt till, och en och annan kväll har till och med varit riktigt varm. Tidningen "Hangö" kan den 26 augusti 1894 berätta om ovanligt häftiga regn.

- Ett ytterst kraftigt störtregn nedföll härstädes natten mot sistlidne fredag och förorsakade öfwerswämningar här och där, synnerligast å sankare belägna gårdstomter. Swårast öfwerswämmade torde likwäl några gårdar, belägna wid Järnwägsgatan, ha blifwit, i det wattnet där till cirka ½ fots djup betäckte så godt som hela den obebygda delen af ifrågawarande gårdstomter. Orsaken till att wid inträffade störtregn wattenmassorna i sådan mängd kunna intränga å redan nämnda gårdsplaner och jämwäl kwarstanna å själfwa gatan, torde hufwudsakligast bero på den omständigheten, att gatan saknar aflopp, och måste densamma dessutom, hwad niwelleringen beträffar, wara i otillfredsställande skick. Redan ur sanitär synpunkt betraktad måste det medgifwas att här föreligger en bristfällighet som med det snaraste borde afhjälpas och såwidt wi ha oss bekant torde också stadens sundhetsnämnd för något år tillbaka uttalat sig för nödwändigheten af gatans förseende med ordentligt aflopp o. s. w. Då de här påpekade olägenheterna emellertid år från år kwarstått till men för såwäl gårdsegare som hyresgäster, utan att nödiga åtgärder till bristfälligheternas aflägsnande widtagits, wågar man hoppas, att wederbörande, ytterligare uppmärksamgjorda härpå, småningom skola strida till Järnwägsgatans iordningställande.

Så gjorde man också. Småningom. Fortfarande använder vi samma avloppsnät, och vi har ett gammalt avloppsnäts medföljande problem; översvämmmade gator och källare vid störtregn.

I våras beviljade Nylands Miljöcentral pengar för renovering och utbyggandet av vatten och -avloppsnät. Inga pengar till Hangö. Men man måste ju förstås komma ihåg att ansöka om dessa bidrag.