fredag 4 april 2014

Kriget är förklarat!

 Serbien har lugnat sig. Inga österrikiska lägereldar stiga mot Belgrads morgonröda himmel. Men kriget är ändå förklaradt.
 Hangö stadsfullmäktige anslogo i går medel till krigskostnaderna. Det är stadens manliga ungdom, som blir armén. Det spordes först huru man tänkt sig, att kriget skulle föras. Sedan någon sagt, att man litade på ungdomen syntes en allmän belåtenhet sprida sig öfver herrar stadsfullmäktiges drag. Ungdomen, den skulle göra't. Den väntade redan med spänning krigsförklaringen.
 Kriget gäller råttorna i Hangö och krigskostnaderna äro 200 mark, som stadsfullmäktige i går utanordnade för deras utrotande.

 Se där, så rolig man kunde vara år 1909. Texten är skriven av en, troligtvis, uttråkad journalist på tidningen Hangö-bladet den 4 april 1909.
 På samma sida i samma tidning hittar jag också följande goda råd:

 Om ni får se en galen hund, så klättra upp i det högsta träd i närheten och låt skicka era måltider till er, tills ni bestämdt vet, att hunden är dödad. Detta medel är ofelbart, ty hur galen hunden än kan vara, kan han inte klättra i träd.

 Ja-ha.