måndag 4 maj 2009

Strejkande förmän

Oy Hangö Stevedoring Ab:s förmän avlägsnade sig från arbetsplatsen i eftermiddags kl. 16.00. Förmännen återvänder till arbetsplatsen 6.5 kl. 07:00. Inga lastnings- eller lossningsarbeten utförs under ifågavarande period.

Orsaken för arbetsledarnas utmarsch är samarbetsförhandlingar som resulterade i att arbetsgivaren vill säga upp sex eller sju av 24 arbetsledare.

Stuvarna gick hem efter klockan 16 som protest mot arbetsmetoderna. Stuvarna återvänder till jobb på tisdag morgon om arbetet sköts på ett sätt som de kan acceptera.

Badliv

I tidningen Hangö kan vi den 4 maj 1890 läsa följande två korta notiser:

- Badsäsongen nalkas. En stor del af willorna samt rummen i staden, afsedda för badgäster, äro redan uthyrda för denna sommar. Underhandlingar om upphyrande af de ännu lediga lokalerna pågår som bäst.

Den nya musikpawiljongen wid badhuset närmar sig sin fullbordan och den ena af de öppna werandorna skall ombyggas till en täckt glasweranda. Arbetet utföres af Hangö ångsnickeri.

- Notabla badgäster. Bland dem, som för denna badsäsong upphyrt sig lokaler i Hangö, befinna sig grefinnan Stenbock, född furstinna Apraskin, från Petersburg, general Strandmann från Petersburg, Professor Thoma från Dorpat, senator Hornborg och kommerserådinnan Frenckell från Helsingfors.

Staden sparar

Nya modeller på sparåtgärder.

I stadsstyrelsen har man fört diskussioner om möjligheten att som en del av stadens sparåtgärder avstå en månads arvoden som en motsvarighet till besparingarna på personalutgiftssidan.

Enligt Kommunlagens systematik skall stadsfullmäktige besluta i ärendet.

Enligt Kommunlagen betalas till förtroendevalda arvoden och eventuellt inkomstbortfall o.dyl ersättningar. Stadsfullmäktige har senast 10.12.2008 beslutat om grunderna för arvodena och deras bestämning.

Minnesgoda läsare minns kanske att det var i samma veva som stadens städerskor och gårdskarlar demonstrerade utanför stadshuset, ishallsduskussionerna gick heta och fullmäktiges arvoden höjdes med 5%.

Tegelfabriken i Tvärminne

I Tvärminne finns en gammal tegelfabrik, vars försäljning har varit under utredning en längre tid. Byggnaden har i årtionden varit tom och år nu i dåligt skick, delar bör t.o.m. rivas. I den gällande delgeneralplanen hör tegelfabriksbygganden till kvartersområde för affärsbyggnader.

Intresse för köp av byggnaden finns, och i tekniska och miljöverket har man förhandlat med intressenter om inlösningsförslag. I förhandlingarna har man utgått från att byggnaden säljs och byggnadsplatsen överlåts på basen av arrendekontraktet.

Själva byggnaden är utrustad med sf-2 beteckning, för bybildens bevarande viktig byggnad, vars bevarande är önskvärt, men vilken kan ersättas med till miljön särskilt anpassad nybyggnad.

Tegelfabriken fungerade från början på 1900-talet ända fram till 1954.