lördag 6 december 2008

Självständighet i Hangö


Den traditionella minnesstunden för de som offrade sitt liv för att vårt land först fick, och sen hade möjligheten att bevara sin självständighet, hölls på Hangö Nya gravgård klockan 10 i morse.

Närvarande var, förutom Hangös stadsdirektör Tom Axberg, ett stort antal dignitärer samt representanter för de olika frivilliga landsförsvarsorganisationerna och veteranföreningarna.




Här en bild på när Fanborgen med medföljande procession tågar in till minnesstenen för de stupade på Hangö gravgård.




Fanborgen på plats.
Finlands Flagga (syns inte, står vid hedersvakten vid graven). Veteranföreningen i Finland. Hangö Svenskspråkiga Veteranförening samt den finskatalande motsvarande. Hangö Kustartilleri. Hangö Reservofficerare. Hangö Underofficerare. Traditionsföreningen samt Hangö avdelningen av Lions.

Om här finns fel, blir jag gärna korrigerad. Det blåser för lite för att se fanorna ordentligt.




Hangös stadsdirektör Tom Axberg nedlägger minneskransen, med flankadjuntanter Österberg från veteranföreningen och kommendören för Nylands Brigad, Valtonen.







Här en bild på Musikantkåren från Dragsvik.







Av någon anledning har jag ingen bild på prästerskapet, två kvinnor, en predikade finska och den andre svenska. Inte heller. tyvärr. har jag några bilder på den ovanligt talrika publiken.

Så är det att ha freelance fotograf ;) Stort TACK till Monica för de bilder som finns.

Trevlig Självständighetsdag.


Av Stefan Nordgren
Precis som under tidigare år samlas den finländska gräddan under samma tak i Helsingfors. Bland annat regeringen, riksdagsledamöter, de finländska EU-parlamentarikerna, högt uppsatta tjänstemän, biskopar, landshövdingar samt utländska diplomater minglar tillsammans med finländare som under året utmärkt sig inom kulturen, idrotten eller näringslivet. Också Finlands tidigare presidenter och statsministrar bjuds in till balen.

En viktig statlig post garanterar inte att man blir inbjuden till slottet. Alla högt uppsatta tjänstemän bjuds nämligen inte in varje år. Vanligtvis blir en högt uppsatt tjänsteman inbjuden med två eller tre års mellanrum. Ungefär en tredjedel av gästerna är inbjudna för första gången.

Presidentparet beslutar om vem som platsar på gästlistan för den stora dagen. Presidentparet väljer också temat för festen.

Anspråkslös början
Den första självständighetsmottagningen ordnades två år efter att Finland förklarat sig självständig år 1917. Under åren 1919-1921 bjöds regeringen, diplomater och tjänstemannakåren in till en eftermiddagsmottagning som fungerade som självständighetsfest. Omkring 150 inbjudna gäster firade självständigheten under det unga självständiga landets första år. Den siffran har mångdubblats under årens lopp. Under de senaste åren har omkring 1 800 personer bjudits in till balen.

Både programmet och serveringen var betydligt anspråkslösare i det unga Finland än vad det är nuförtiden. Under den första mottagningen serverades kaffe och programmet bestod av musik. Efter mottagningen var det fest vid Nationalteatern.

Från eftermiddags- till kvällsmottagning
President K. J. Ståhlberg och hans hustru Ester Ståhlberg ordnade den första kvällsmottagningen i presidentens slott år 1922. Över 1 000 inbjudna gäster fick ta del av bland annat musik och dans.

Åren 1923-1924 ordnades mottagningen åter på eftermiddagen på självständighetsdagen.

President Lauri Relander och hans hustru Signe Relander bjöd år 1925 in omkring 1 600 gäster till en festlig kvällsmottagning på slottet. Bland de inbjudna fanns regeringen, diplomater, riksdagsledamöter, tjänstemän, officerare samt konstnärer. Festen fortsatt långt in på morgontimmarna. Det är denna form som självständighetsbalen har haft sedan dess.

Men självständighetsfirandet har även haft avbrott under Finlands över 90 år långa historia som självständig stat. Enligt slottets arkiv ordnades det ingen bal åren 1926, 1931-1932 samt krigsåren 1939-1945. År 1952 blev självständighetsmottagningen inte av eftersom president Paasikivi hade insjuknat. År 1972 hölls mottagningen på Finlandiahuset på grund av reparationsarbeten i slottet. Som värd för mottagningen fungerade då statsministern. Två år senare inhiberades mottagningen efter att president Urho Kekkonens hustru Sylvi hade avlidit endast några dagar före självständighetsdagen. År 1984 var Kekkonen för sjuk för att ordna mottagningen som i stället hölls i Finlandiahuset med statsministerns vikarie Eino Uusitalo som värd.

Traditionellt firande
Självständighetsdagen firas traditionellt med brinnande ljus i fönstren, parad, besök till hjältegravarna, Finlands flagga samt Vårt land. Dagen avslutas med självständighetsbalen som sänds i tv.

Brinnande ljus är en tradition. En viktig del av balen är den inledande inmarschen då gästerna kommer in i presidentens slott och hälsar på presidentparet. Krigsveteranerna inleder inmarschen med Mannerheimriddarna i spetsen. Entrén sker traditionsenligt från Mariegatan. Åren 1994-200 var det general Adolf Ehrnrooth som först skakade hand med presidenten medan kapten Pentti Iisalo var först att hälsa på presidentparet åren 2001-2007. Iisalo avled i slutet av oktober i år, vilket betyder att Mannerheimriddaren kapten Tuomas Gerdt står längst fram i år.

Försvarshögskolans hedersvakt är uppställd i rad med sina svärd och gästerna kommer in beroende på i vilken ordning de anländer till slottet.

Inmarschen fortsätter från Norra Esplanaden då biskoparna stiger in ledda av ärkebiskopen. Inmarschen följer det statliga protokollet och som sista gäster anländer Finlands tidigare presidenter. Handskakningen avslutas med en gemensam bild med den sittande presidenten och de tidigare presidenterna.

Mångsidig servering
Balen samlar varje år finländarna framför televisionen för att följa med självständighetsfestiviteterna. För många tittare är gästernas klädsel det intressantaste under evenemanget. I synnerhet damernas aftondräkter är i fokus. Herrarna klär sig vanligtvis i frack, men till exempel en folkdräkt eller prästdräkt eller uniform går också.

Ellen Svinhufvud-kakor Serveringen på mottagningen är enligt tradition buffébord. Gästerna bjuds på bland annat smörgåstårta, piroger, småbröd och bakelser. En berömd kaka som serveras på självständighetsbalen är Ellen Svinhufvud-kakan. Ellen Svinhufvud var hustru till Finlands tredje president Pehr Evind Svinhufvud, och hon brukade servera den kaffesmakande kakan under kaffetillfällen som hon ordnade.

Det var under president Svinhufvud som riksdagen den 6 december år 1917 godkände den självständighetsförklaring som den Svinhufvud-ledda senaten hade presenterat för riksdagen några dagar tidigare. Självständighetsförklaringen godkändes med rösterna 100-88.

Källor: Yle, Presidentens kansli, Helsingfors stadsbibliotek