torsdag 7 januari 2010

Engelska magasinet

Hangö stads byggnadstillsynsbyrå har skickat ett brev daterat den 03.12.2009 till Hangö Hamn. Enligt brevet har man i samband med gårdssynen konstaterat att Engelska magasinet är en olägenhet för landskapet, och därför uppmanas hamnen att åta åtgärder för restaureringen av byggnaden.

Hamnnämnden anser för sin del att renovering av magasinet blir för dyrt, och föreslår nu att skyddsmärkningen bör avlägsnas så att man kan riva hela rasket.

Intressant sätt att bevara byggnadskultur vi har i Hangö.

Av hamnens gamla byggandsbestånd finns det numera endast kvar vågbrytaren, engelska magasinet och smörmagasinet.

Tiggeri

Bland smånotiserna i tidningarna hittar man ofta intressanta saker, i synnerhet i de äldre årgångarna. Här ett exempel från tidningen Hangö, den 7 januari 1894:

Emedan klagan däröfver försports att tiggeri i staden utöfvas synnerligast af barn, får Fattigvårdsstyrelsen uppmana den ärade allmänheten, att antingen till närmaste polis öfverlämna den betlande, eller och utforska dess namn och bostad, samt sådant anmäla till Fattigvårdsstyrelsen, som utgöres af fruar C. Salvén, P. Ollikainen och A. Liljeström samt herrar J. H. Nilsson, A. F. Bergström och undertecknad Pettersson.

På fattigvårdsstyrelsens vägnar:

Karl Pettersson.