torsdag 12 mars 2009

En hotande eldswåda på Bulewardsgatan

Det kan Ekenäs Notisblad berätta om i sitt nummer från den 12 mars 1886.

- En hotande eldswåda utbröt natten till i går i Hangö stad. Kl. 2 warsnades nemligen eld i det mindre inne på gården belägna boningshuset å handlanden Ihanders ytterst tätt bebygda gård wid Bulewardsgatan. Då släckningsmanskapet anlände sent och brunnarna woro toma, syntes faran så öfwerhängande, att man en tid påtänkte att söka hjelp från Ekenäs, men elden war begränsad kl. 4 tack ware windstillan och den rikliga tillgången på watten senare då sådant transporterades till närheten af brandstället med lokomotiw. Emellertid bedbrann den lilla bygnaden, hwarest elden uppstått, totalt, hwarförutom större boningshuset och uthusen skadades.

En i huset bosatt postiljons hustru räddade sig och barnen genom fönstret, derwid hon skar sig illa på glasrutorna. Såwäl detta hushålls som i samma hus bosatte hamnkaptenen Ahlbergs lösegendom blef lågornas rof.

I stora byggnaden bosatte Med. doktor Snellmans och handlandene Ekbloms effekter utburos i snödrifworna och skadades mycket.

Eldsorsaken antages wara en skurgummas wårdslösa eldning under skurningsarbetet.

Sjömanshusböckerna, som förwarades i det förstörda huset, äro antagligen uppbrunna, men kassan hade kapten Ahlberg som är sjömanshusombudsman men för tillfället war bortrest, lyckligtwis öfwerlemnat till annan person för att förwaras.


Glasskiosken ska bort

Det rapporterar denna veckas nummer av Hangötidningen.

Enligt tekniska verkets direktör Sten Öhman ska kiosken bort i den bemärkelsen att utsidan byggs om.

- Det är Hicken, som bedriver verksamheten, som främst med talkokrafter uppför den nya kiosken, säger Öhman.

Det är tänkt att den nya kiosken ska påminna om den pumpstation som byggts på Kråkudden, berättas det, och den traditionella stilen passar nog säkert Kyrkparken bättre än den nuvarande "designen".

Den slutliga placeringen bestäms i samband med ändringen av detaljplanen i Kyrkparken. Att den "tillsvidare" stannar på samma plats beror på att vatten och elektricitet är dragna till nuvarande läge.

- Vi bygger inte ny teknik förrän vi vet var kiosken slutligen ska stå, säger Öhman.

Nehej, nej.

Cannabisodlingar

Att odla cannabis hemma blir allt vanligare i västnyland, rapporterade Yle Länsi-uusimaa i går.

Lojopolisens droggrupp i västra Nyland hittade under förra veckan tio cannabisodlingar i privata hem i Hangö, Raseborg, Lojo, Högfors och Vichtis, och grep sammanlagt 12 personer.

Värdet på de konfiskerade plantorna uppgår till tusentals euro på gatumarknaden. Odlarna misstänks i nio fall för narkotikabrott och i ett fall för grovt narkotikabrott. Personerna är alla mellan 20 och 30 år gamla.

– De hade inget samband med varandra och de flesta var små odlingar med ett par plantor, berättar överkonstapel Vesa Forsström för VN. Men sällan används det som odlats hemma ändå bara för eget bruk, för det mesta kommer också andra i kontakt med drogen.

Polisen gör razzior när de får tips, och Forsström vet att cannabisodlingarna i regionen blir allt fler.

– De har ökat helt enormt i hela södra Finland på sista tiden. Nu hittade vi tio odlingar på tre dagar men det finns säkert mycket mer.