söndag 20 december 2009

Advent


De fyra söndagarna fram till jul benämns vardagligt första advent, andra advent och så vidare. Själva ordet Advent kommer av latinets adventus, väntan. Och det vi väntar på, Adventus Domini, är Herren. Osökt tänker jag proletärt här, men Herren i detta fall är varken mannen/kvinnan i huset eller chefen på arbetsplatsen; nej, nu pratar vi religion.

Sina historiska rötter har adventsfirandet i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar. Traditionellt i kyrkan är advent alltså en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. Kanske en inte helt dålig idé, med tanke på det frossande som följer i julens fotspår.

Nåja, religiös eller inte, visst är det vackert med de brinnande ljusen i adventsstaken då man tar sin morgongiffel och snöstormen viner i knutarna. Snön utomhus, giffeln inomhus.

På tal om kyrkan, puffar jag gärna för årets julkonsert:

Julkonserten går av stapeln den 22, klockan 19. Syskonen Romberg; Christa, Christian, Christine, Christopher och Christer samt ingifta Jenna och Elna sjunger tillsammans som en grupp sedan en tid tillbaka och gör denna jul en turné i Svenskfinland. Repertoaren under julkonserterna består av psalmer och sånger. A capella-sång är stommen för syskonens musicerande även om det finns ackompanjemang till flera sånger. Kan vara vackert, om det hittas tid bland allt julstök.