tisdag 3 mars 2009

Hangö Kex

Tidningen Hangö rapporterar den 3.3.1917 om försämrade tider för Finsk-Engelska Bisquitfabriken:

Finsk-Engelska Bisquitfabriken. Över 100 personer uppsagda.

Finsk-Engelska Bisquitfabriken härstädes har av orsak som ej beror på fabrikens ledning varit tvungen att uppsäga hela personalen vid fabriken inne i staden och en del av arbetarna i den nya fabriken vid Hangö växel, inalles över 100 personer.

* * * * *

Hangö Kex och reklamsloganen ”ler som ett Hangökex” tycks vara det första finländarna tänker på när du nämner Hangö. Och det är helt naturligt, kexen har ju tillverkats i Hangö ända sedan 1910.

Företagets namn var från början Finsk-Engelska Biscuit-fabrik Ab och Nils Adolf Lindsay von Julin var verkställande direktör. Teknisk chef var britten Henry Hutton, eftersom kexfabriken var den första i sitt slag i Finland. Den nya fabriksbyggnaden byggdes 1916 bredvid järnvägen i slutet av Appelgrensvägen. I ett senare skede köptes kexfabriken av Hemming
Elfving och blev det största företaget inom sin bransch i Finland. Förutom kex tillverkade man även lakrits och andra sötsaker.

I slutet av 1920-talet kastade vännerna och samarbetspartnerna herrarna Elfving och Fazer krona och klave för att avgöra vem som skulle köpa den andres fabriker. Fazer vann.

Varde mörker

Stadsstyrelsen 02.03.2009

Deltagande i Earth Hour 2009-evenemanget

Hangö turistbyrå verkar som samarbetspartner med WWF:s Operation Sjöjungfru för att skydda Östersjön. Enligt förslag av turistbyrån har man utrett möjligheten att delta i det världsomfattande Earth Hour jippot, släck lyset. Det är fråga om världens största klimatevenemanget som WWF organiserar. Målsättningen är att genom evenemanget få över en miljard människor att släcka lyset för en timme.

Enligt kampanjen är avsikten att släcka lyset för en timme lördag 28.3.2009 kl. 20.30. Evenemanget har startat i Australien 2007. Vid utgången av januari har 70 länder, inklusive samtliga nordiska länder, anmält sig till 2009-års evenemang. Många städer har meddelat sitt engagemang i jippot. Vårt deltagande i evenemanget lämpar sig sig väl för Hangös strategiska målsättning att arbeta för skyddande av natur och Östersjön. Tilläggsuppgifter om evenemanget under adress www.earthhour.org/finland.

Stadsstyrelsen beslutar att Hangö deltar lördag 28.3.2009 kl. 20.30 under en timmes tid i Earth Hour 2009-evenemanget somWWF arrangerar.

Därför önskar stadsstyrelsen att personer som bor och vistas i Hangö, hangöföretag och övriga samfund släcker lyset under nämnda tid.

Samtidigt uppmanar stadsstyrelsen tekniska och miljöverket, i nån av möjligheter, att släcka gatu- och övrigt offentligt lyse under sagda tid.