fredag 6 februari 2009

Försvarsmaktens förslag

Försvarsmaktens Marin har närmat sig Hangö hamn med ärendet, att de skulle få en varaktig båtplats i gamla trålarhamnen.

Behovet skulle gälla en båt av uisko klassen (ca. 11,0 m) och en båt av plåt (ca. 6,0 m) och ett par förvaringscontainer. För tillfället är försvarsmaktens båtplats i östra hamnen, där hyresavtalet går ut 31.12.2010.

Meningen är, att staden skall använda östra hamnens båtplatser för annat ändamål.

Maskeradbal

Tidningen Hangö kan den 6 februari 1894 berätta om följande tillställning:

Maskeradbalen i afton. H.F.B.K. anordnar som bekant uti sin lokal wid Busgatan i afton en maskeradbal, som lofwar blifwa synnerligen treflig. Programmet upptar nämligen bl. a. Cortege, maskeradpotpouri, professor Isak Wunderlisch med sina sjungande automater, Edisons nyaste fonograf med dagens frågor samt tablå o. s. w., hwarefter en allmän dans widtager. Mellan pauserna uti dansprogrammet utföres dessutom flere extra numror, hwarför man wågar hoppas att maskeraden skall blifwa talrikt besökt.

Åt den bästa masken utdelas ett pris om 10 mk. Dörrarna öppnas kl. ½8.


Stadsdirektörskandidater med åsikter

Yle Västnyland har intervjuat de sex återstående kandidtarena i kampen om stadsdirektörstjänsten i Hangö:

Tre kandidater har dragit sig ur stadsdirektörsvalet i Hangö, men sex kandidater återstår som har intervjuats för tjänsten. Samtliga vill att Hangö skall förbli självständigt och är färdiga att arbeta för det, i samarbete med resten av regionen.

Christer Brännkärr från Träskända arbetar för tillfället som biträdande direktör vid Patent- och registerstyrelsen i Helsingfors. Han vill utveckla industrin och näringslivet och därmed också sysselsättningen i staden. Brännkärr anser att det är helt klart att Hangö ska förbli självständigt. Han tycker att Hangö hamnar i periferin som en del av Raseborg.
Kommentar
: Bortsett från alla "liksom" i hans svenska, är han den enda av kandidaterna som pratar om trivsel för Hangöborna och ökad satsning på kultur.

På samma linje är Jouko Mäkinen, för tillfället biträdande stadsdirektör i St. Karins. Dessutom funderar han hårt på arbetslösheten. Mäkinen tycker inte att det i det här skedet är vettigt att diskutera sådana här frågor, men tror på de motiveringar Hangö tidigare haft för att förbli självständigt.
Kommentar
: Mäkinen anser sig känna landsändan då han tidigare arbetat i Karis och Pojo, och numera vistas somrarna i Ekenäs.

Hangöbördige Sture Fjäder, förhandlingsdirektör vid Finlands ekonomförbund, vill se över ekonomin och få befolkningstrenden att vända. Ny företagsamhet kunde styras i riktning mot högskolorna som målgrupp. Fjäder anser att folket (dvs Hangöborna) vill förbli Hangöbor, dessutom tror han inte på stora administrativa enheter. Den stora frågan gäller bashälsovården, påminner han oss om.
Kommentar
: Fjäders tankar om stadsdirektörens roll som en marknadsförande galjonsfigur är mycket intressanta.

Jyrki Hakkarainen, utvecklingsdirektör i Raseborg och tidigare kommundirektör i Pojo, talar varmt för en förbättrad infrastruktur och ett vägnät och en tågbana som fungerar. Hakkarainen menar att det är politikernas sak att ta ställning till självständighet.
Kommentar
: Hakkarainen konstaterar, likt Sture Fjäder, att det är viktigt för Hangö att få nya invånare till staden. Hamnen spelar en stor roll i det infrastrukturella mönstret, säger han.

Sten Öhman, teknisk direktör i Hangö, tror att man får vara beredd att fatta klara och tydliga beslut för att befrämja utvecklingen. De dystra siffror hamnen presenterar skrämmer inte honom. På frågan om ett Hangö ska förbli självständigt svarar han med ett förläget skratt: Jovisst. Sedan förnekar han att han haft en annan uppfattning.
Kommentar
: Öhman kräver hårt arbete och mod att fatta beslut.

Inte heller kanslichef Jukka-Pekka Halme blir skrämd av dystra siffror. Halme säger att det är helt klart att vi förblir självständiga, men poängterar samarbetet mellan kommunerna och med staten. Flyktingcentral i Hangö? Inte med stadens pengar, men om staten fixar alla resurser, så värför inte.
Kommentar
: Halme vill ha samarbete, han anser inte att det är en mans sak att vända den negativa trenden.

Den 16 februari diskuterar stadsstyrelsen valet av stadsdirektör, den 25 februari är det stadsfullmäktiges tur.