lördag 15 februari 2014

Kallare sken från Hangös öga

Ja ett kallare sken ska det bli under nuvarande år, läser jag på svenska YLE, ifrån Hangös öga. Arto Säilynoja på trafikverket är rädd för att strömmingen ska få ännu mera kvicksilver i sig än den har från tidigare och ska byta ut den anrika lampan mot en modern LED-sådan.

Kvicksilver i naturen är inte bra, säger han. Jag hade för mig att kvicksilver är ett i naturen förekommande grundämne, men kanske jag har fel.

Fyren är i ett väldigt dåligt skick och borde, då enligt tidigare nämnda trafikinspektör, ha renoverats för länge sedan. Vilket nog säkert är så sant, inte har man fått gå in i den på många år, just för att den varit i så dåligt skick.

Inte för att det alls är säkert att man får göra det i framtiden heller, men då får de åtminstone hitta på någon annan orsak till förbudet. Som att det är livsfarligt med höga höjder, till exempel.

Fyren, den som kallas Hangös öga, har sedan den restes 1863 varit med om både det ena och det andra, nog tror jag att den klarar en tillfällig led-lampa också, vi ska alla vara så goda och hoppas på att den står där i ytterligare 150 år.

Oberoende av vilket sken den har så tror jag att den gör annan nytta än det rent estetiska.


Hangös öga. Bild: Jari Nurmi