lördag 27 februari 2010

Staden planerar indexförhöjningar

På stadsstyrelsens föredragningslista inför mötet i måndag finns det en punkt som borde göra våra ekonomer glad. Priserna på stadens tomter ska höjas.

Försäljningsprisens indexjusteringar har inte följt den allmänna prisutvecklingen på mark, säger man. Höjningen på prisnivån från föregående fullmäktigebeslut (2003) till nu gällande prisnivå (2009) har varit 11 %. Enligt lantmäteriverkets statistik har höjningen på markpriset under denna period varit ca 30 %.

På basis av ovan nämnda föreslås på tomternas pris en nivåförhöjning, som i genomsnitt skulle vara ca 14,5 %. Prisen i Lappvik skulle höjas en aning mera (18,1 %) och det andra dyraste prisområdets nivå en aning mindre (11,7 %).


Om dessa siffror motsvarar verkligheten, tycker jag nog att det är hög tid att se över priserna på vår ack så begränsade mark. Och dessutom borde det ju göra fullmäktigeledamot Eero Koli glad. Kanske.

Intressant, i en i min mening negativ mening, är också det faktum att industritomternas pris inte höjs mera än bostadstomternas. Kanske man kunde höja en aning mera än de föreslagna 14,5 prosentenheterna där?

De nya priserna är tänkta att träda i kraft från den första maj, så om ni går i köpantankar slå till nu.