onsdag 13 februari 2013

Bättre begagnat

Det sparas något fruktansvärt igen.

Bildningsnämnden bestämde på sitt möte i går kväll att 20 procent av materialanslagen till grundskolorna ska bort. I praktiken ska det här, bland mycket annat, innebära att inga nya böcker införskaffas.

På YLE läser jag att det som redan är ifyllt i böckerna de har ska gummas bort. Jag läser också att det inte ska köpas nya suddgummin till skolorna, så det blir väl för ungarna att ta av veckopengen för att klara suddandet.

Det där med att det inte köps några nya böcker, eleverna får använda redan från tidigare begagnade böcker, är väl inget nytt. Det upplevde vi nog då jag gick i skolan också. Ofta var det både roligare och intressantare att bläddra igenom böckerna och se vad tidigare användare klottrat i dem, än att lyssna på en torr lektion.

Aningen frustrerande kunde det förstås vara då det varit någon "pinko" som haft boken tidigare, någon som tyckt om att strecka över stycke efter stycke med en pink eller neongrön märkpenna, betydligt roligare var det däremot då någon med anlag för diktkonst eller teckning klottrat.

Man kunde till och med, om man hade tur, lära sig någonting verkligt intressant.