onsdag 20 maj 2009

Smuggelsprit

Tidningen hangö kan Söndagen den 20 maj 1894 rapportera om ett försök till smitande av statligt pålagda kostnader:

- Tullförsnillning. I fredags på dagen anhölls af tullwaktmästaren Axel Holmberg en arbetare, som från ångaren Botnia sökte hämta i land twänne flaskor champagne, instuckna i sina kläder. Wid med arbetaren anstäldt förhör konstaterades, att han af restauratrisen från Järnwägshotellet anmodats afhämta champagnen från båten och transportera flaskorna till hotellet.

I anledning af beslaget sammanträdde rådstufwurätten i går till extra sammanträde, och dömdes därwid såwäl redannämda restauratris som restaurationsföreståndaren ombord å Botnia, att för försök till tullförsnillning böta 20 mk hwardera. Arbetaren, som forslade flaskorna i land, frikändes däremot från allt answar.

*****

Intressant att gubben som bar spriten gick fri. Orsaken till det extra inkallade sammanträdet var antagligen inte brottets allvarlighet, utan det faktum att Botnia skulle lägga ut redan följande dag, lastad med smör.


Hamnnämndens inbesparingar

Hangö hamn skall delta i stadens inbesparingsprogram genom att skicka hem alla sina nitton anställda för tre veckor. Det beslöt hamnnämnden på sitt möte igår kväll.

Hamnnämnden beslöt permittera de av hamnens tjänstemän och befattningsinnehavare, som inte går med på de frivilliga inbesparingsåtgärder.

Av de nitton anställda väljer fjorton att permitteras medan fem väljer frivilliga åtgärder. De frivilliga åtgärderna förverkligas genom oavlönad tjänsteledighet.

Åtgärderna kommer att sänka hamnens servicenivå en aning, men hamnen kommer att vara öppen dygnet runt så som tidigare.

Hur stor den verkliga inbesparingen blir genom de här åtgärderna har man inte ännu räknat ut, men hamndirektör Paavo Lyytikäinen sade nyss i en intervju för Radio Vega att åtgärderna närmast är ett solidaritetstecken mot resten av stadens personal, ungefär.

Nämndens ordförande Stig Sundberg, nämndens sekreterare Tiina Saarinen, tekniska chefen Björn Peltonen och hamnmästare Monika Silén var jäviga i beslutsfattningen. Paavo O. Lyytikäinen fungerade som föredragare och sekreterare under mötet.

Anlagd brand igen

Vid halvsex-tiden i går kväll larmades räddningsmyndigheterna till den gamla Han–Tek hallen på Idrottsgatan i Hangö.

Någon, eller några, hade bestämt sig för att tända en brasa i den nedlagda hallens andra våning.

Det var nu tredje gången på några månader som det brann i hallen. Även de tidigare bränderna misstänks vara anlagda.

Ungdomar brukar använda den tomma byggnaden som samlingsplats, berättar jourhavande brandbefäl Jari Sopen-Luoma för tidningen Västra Nyland.
– Man ska minnas att det alltid är allvarligt med anlagda byggnadsbränder, även trots att husen står tomma, säger Sopen-Luoma.

Flera enheter från Västra Nylands räddningsverk i både Hangö och Raseborg kallades till brandplatsen.