onsdag 20 maj 2009

Smuggelsprit

Tidningen hangö kan Söndagen den 20 maj 1894 rapportera om ett försök till smitande av statligt pålagda kostnader:

- Tullförsnillning. I fredags på dagen anhölls af tullwaktmästaren Axel Holmberg en arbetare, som från ångaren Botnia sökte hämta i land twänne flaskor champagne, instuckna i sina kläder. Wid med arbetaren anstäldt förhör konstaterades, att han af restauratrisen från Järnwägshotellet anmodats afhämta champagnen från båten och transportera flaskorna till hotellet.

I anledning af beslaget sammanträdde rådstufwurätten i går till extra sammanträde, och dömdes därwid såwäl redannämda restauratris som restaurationsföreståndaren ombord å Botnia, att för försök till tullförsnillning böta 20 mk hwardera. Arbetaren, som forslade flaskorna i land, frikändes däremot från allt answar.

*****

Intressant att gubben som bar spriten gick fri. Orsaken till det extra inkallade sammanträdet var antagligen inte brottets allvarlighet, utan det faktum att Botnia skulle lägga ut redan följande dag, lastad med smör.


1 kommentar:

Anonym sa...

Som lite kuriosa (och preskriberat) kan jag berätta att jag och mina kamrater köpte upprepade gånger tobak och sprit från båtarna i hamnen. (1958-61).
Det dög bara med Camel eller Chesterfield och whisky typ Johnny Walker/Long John.
Vi åkte tåg från Karis och promenerade till hamnen,en gång längs hela stranden till frihamnen för ofta var det inga fartyg i hamnen....
Vi sålde till äldre kamrater och fick ihop en nätt förtjänst....
Mycket spännande och kallsvetten kom fram....vi pratar om ett par limpor/flaskor/man och gång. ;)

Men vi jobbade rätt bra för det hela!