lördag 17 juli 2010

Stadens gatlampor

I ett brev frågar sig Jan varför i hela friden gatlamporna lyser under de ljusa sommarmånaderna. Jag har på stan hört många andra förargat diskutera samma sak.

Stadens huschef, Bengt Lindholm, föreslog på tekniska nämndens möte den 19 maj att staden likt många andra städer i landet skulle släcka gatubelysningen under sommarmånaderna. Förslaget gick inte igenom som sådant, utan: "Tekniska nämnden beslöt i enlighet med föredragandens ändrade förslag vid mötet att gatubelysningens ljusstyrningsanläggning justeras så att gatubelysningens brinntid minskar."

Min tanke då, och nu, var att tekniska blev utsatta för påtryckningar av folk som var rädda för vandalism och annan brottslig verksamhet. Vilket vi ju onekligen har gott om i denna stad. Trots att belysningen är på.

Summan staden skulle ha sparat genom att släcka belysningen beräknades vara dryga 10.000 euro. Som en liten kuriös jämförelse kan jag berätta, efter att nyss ha läst om saken på nätet, att i Lojo har man gatubelysningen mörklagd även vintertid mellan klockan 24.00 och 05.00. Där gör man inbesparingar på närmare 80.000 euro per år. Utan nämnvärd ökning av brottsligheten