torsdag 23 januari 2014

SSAB köpte Rautaruukki

Den stora nyheten för tillfället är väl helt klart den att SSAB och Rautaruukki fusioneras. Fusioneras är ett väl fint ord i det här sammanhanget, enligt min mening, då det nya bolaget i framtiden heter SSAB och dess huvudkontor ligger i Sverige.

Hur det i framtiden går för Ruukki Metals i Lappvik är det svårt att uttala sig om, men då det redan nu pratas om en "inbesparing" på 900 arbetsplatser och en "översikt av överlappningar" kan man gott förstå att de anställda känner en viss oro. Rörproduktion är inte en bit som stått SSAB så väldigt nära, så man kan gott tänka sig att de gör sig av med den biten i framtiden.

Men nu ska vi inte genast måla fan på väggen. För tillfället har arbetsläget på fabriken varit gott, man har till och med pratat om nyanställningar. Och så har man ju ett nytt kontrakt med stuveriföretaget Port Act i därvarande hamn, vilket väl inte heller gör läget sämre för Lappvikfabriken, så kanske det finns en liten chans att de beslutande ser någonting positivt i Lappvik och behåller enheten.

Men det som nog stör mig mest, då jag inte är anställd på företaget i fråga, är att ännu ett av vårt lands företag går i utländska händer. Är det här måhända ett sätt att stärka den inhemska industrin, vilket det pratats så mycket om? Staten äger, eller ägde ska jag väl skriva, trots allt 40 procent av Rautaruukki.