måndag 21 december 2009

Gatuunderhåll


Jag missade nästan följande intressanta diskussion från tekniska nämndens senaste möte:

Hangö stad har enligt lag skyldighet att genomföra de praktiska arrangemangen gällande vinterunderhållet. En del av de praktiska arrangemangen är att ordna beredskapen som hör till arbetsgivarens arbetsledningsrätt.

Arbetsgivaren, Hangö stad, har med arbetstagarnas representant underhandlat om grunderna, inverkningarna och alternativen gällande den beredskap som är under beredning. Arbetstagarnas representant meddelade att den lokala fackavdelningen inte godkänner de beredskapsarrangemang som arbetsgivaren har presenterat för dem. Arbetstagarnas representant har inte presenterat något motförslag från fackavdelningens sida.

Eftersom stadens arbetare känner sig för fina föra att sköta plogning och sandning vintertid, blev nämnden tvungen att hitta alternativa lösningar:

Tekniska nämnden beslöt efter omröstning 5–3 och en nedlagd röst godkänna Sandö Betong Ab:s anbud gällande Hangö stads vinterunderhåll 2009–2010. För föredragandens förslag röstade Anneli Finnberg, Stig Helander, Timo Kalliotie, Tarja Lönnqvist och Kari Nöjd.

Seppo Immonen understödd av Stig Öhman föreslog att nämnden skulle uppmana verket att underhandla med arbetstagarnas fackförening om vinterunderhållet på sätt som arbetskollektivavtalet stipulerar och att föredragandens förslag skulle förkastas. För detta förslag röstade Urpo Hyttinen. Jaana Pulkkinen avstod från att rösta.

Besynnerliga funderingar... Snöspade och sandämbar hör till grundutrustningen i alla finska bilar.