tisdag 18 maj 2010

Polisarbete

Jag läste häromdagen på tidningen Västra Nyland, och en kapad version av samma nyhet på svenska YLE, om hur ungdomarna förstör vid den finskspråkiga skolan i Haga park (Hankoniemen Yläaste).

Femtontalet fönster krossade och en stor, 5 x 5 meter stor brasa anlagd i sådant material som föräldrar användt sin egen tid till att förbättra elevernas förhållanden.

Enligt kriminalkonstapel Robert Fröman - som jag träffat och vet att är en "bra karl" - vet tidningen Etelä Uusima att berätta, beror detta på att ungdomen har för litet att göra. Han säger också att detta är ett vanligt fenomen, och skolorna har dylika incidenter att rapportera i stort sett varje helg.

Vidare konstaterar han att det vore en i stort sett billig kostnad för staden att lägga kameraövervakning på skolgårdarna, för att förenkla identifieringen av dessa marodörer.

Här vill jag gärna påpeka att det vore fan så mycket billigare om föräldrarna uppfostrade sina ungar till att högakta andras egendom. Redan om räkningen gick till ungarna i fråga, istället för som nu till deras föräldrar, tror jag att det kunde ändra på deras tankesätt.

Men, som jag ju även minns min egen ungdom - ofta med saknad - kan jag hålla med om Frömans kommentar; Dumheten mångfaldigas i en större folksamling.

Fiskebodar i Lappvik

Ett antal förfrågningar om möjligheterna att hyra platser för fiskebodar i Lappvik har framställts till tekniska verket.

Tekniska verket har gjort syn i terrängen och noterat att området invid stadens båthamn i Lappvik utgör ett lämpligt ställe där ett antal fiskebodar kunde placeras. Lappvik reningsverk är beläget alldeles intill båthamnen och dess verksamhet kommer att upphöra efter att överföringsröret för avloppsvatten mellan Lappvik och Stormossen blivit färdigt och tagits i bruk.

Bodarna placeras och anpassas i terrängen i samband med att ansökningarna kommer in. Tekniska nämnden avser på morgondagens möte fatta ett beslut om att högst 10 fiskebodar i detta skede placeras på området.