fredag 30 januari 2009

Hangöbilder

Vackra Hangö-vyer tagna av ex-Hangöbon Paul Söderholm:



Paul, som många säkert minns som upphovsmannen till den världsberömda tecknade Gnurf, kan tydligt det här med fotografering också. Mera material av denna konstnär kan ni se på: http://www.gnurf.net/

Lönedag

Nya Pressen berättar den 30 januari 1889 om en lönedag, på Hangösvenska kallad "tilipäivä", för personal vid lotsverket.

Personal vid Hangö fyrbåk, som mot ett arvode af 2 mk om dagen anstälde i fjol observationer öfver isförhållandena i Hangö hamn från d. 13 februari under 72 dagar, har härför ersatts med 144 mk ur allmänna medel, hvarjämte lotsuppsyningsmannen vid Helsingfors lotsfördelning J. B. Blomqvist, som öfvervakat dessa observationer, tillerkänts 50 mk.

* * * *

Det var ju furstligt. I samma nummer kan vi samtidigt lära oss följande:

Ångaren Christiansund. Från Hangö skrifves i V. N.: Lördag kväll utgick "Det förenede Damskibs selskabs" i Köpenhamn ångare Christiansund, kapt. Jakobson från vår hamn. Hittils hafva sagde bolags ångare Uff Liban och Bergenhus hvilka trafikerat linjen Hangö-Köpenhamn blifvit kanske rättvist nog ansedda för mindre lämpliga för denna linje och synnerligast för vintertrafik. Att Christiansund däremot uppfyller alla rättmätiga fordringar kan en hvar lätt öfvertyga sig genom ett besök ombord. Redan till sitt yttre inger fartyget förtroende. Dess för passageraretrafik ändamålsenligt inredda salonger och hytter skola för nästa sommar i förening med fartygets snabba fart otvifvelaktigt öka passageraretrafiken på linjen Hangö-Köpenhamn. Det uppgifves nämligen att ångaren skall fortfarande bibehålla sagda linje äfven för framtiden.

Arne Nummenmaa

Arne Nummenmaa meddelade igår i ett pressmeddelande att han trots allt inte ställer sig till förfogande för jobbet som stadsdirektör i Hangö. I pressmeddelandet skrev han:

"När jag gav mitt samtycke till Hangö stadsfullmäktigeordförande Sture Söderholm om att vid behov diskutera stadsdirektörsjobbet i Hangö så kändes det som rätt beslut.

Jag hade blivit kontaktad av många hangöbor och tanken om att eventuellt återvända till min hemstad Hangö kändes bra. Jag sa ja till en anställningsintervju, men noterade rätt snabbt att mitt samtycke utvecklades till en kampanj som kändes främmande för mig och försvårade skötseln av mitt nuvarande jobb som Raseborgs grundtrygghetsdirektör.

Efter ingående diskussioner med min chef, stadsdirektör Mårten Johansson och grundtrygghetsnämndens ordförande Roger Engblom kunde vi gemensamt konstatera att jag har en utmanande och central uppgift inom Raseborgs stad. Mitt arbete med att utveckla grundtrygghetssektorn i Raseborg är på hälft och jag upplever starkt att jag vill fortsätta med detta intressanta arbete. Alla spekulationer kring stadsdirektörsvalet i Hangö har förorsakat en ohållbar sits för mig och jag kan inte till fullo sköta mina nuvarande arbetsuppgifter som grundtrygghetsdirektör. Därför står jag inte längre till förfogande vid valet av stadsdirektör i Hangö."

Det var i måndags Nummenmaa meddelade sitt intresse för posten som stadsdirektör i hangö, och han blev också vald till en av de nio som skulle intervjuas för jobbet.