fredag 29 januari 2010

Hangö 2010



Jag har suttit och bläddrat i årets turistbroschyr (En broschyr är en trycksak bestående av åtta eller fler sidor, som binds tillsammans genom ryggklammer eller limbindning), och kommer till slutsatsen att den är närapå lika vacker som i fjol.

Och mångsidig.

För att vara uppriktig så trodde jag, vid första genombläddringen, att det var fjolårets broschyr jag hade i min hand.


Vilket det inte var.

Bilderna är lika vackra som förut, men jag tycker jag har sett dem alla förut, och texterna beskriver hur vackert vi har här. Sommartid.

En närmare titt visar i alla fall att texterna och många av bilderna är nya. Jag blir imponerad, så som jag ofta blir, av tidningen Västra Nylands journalist Eva Hagmans skriverier. Vad jag däremot inte förstår är en beskrivning av en kräftskiva ordnad 1949, missförstå mig inte - artikeln i sig är det inget fel på -, som Toma Karlsson får ära för... Ära den som äras bör.

Måhända är jag mer cynisk än vanligt, men min bläddring leder mig från sida till sida genom Östra hamnen och "den här sidan järnvägen"... Visst sjutton har vi väl mera att bjuda på i Hangö än Östra hamnen?

Och det har vi; Naturens närhet och magiska varelser! Sällan sett så bra refererat från Hangös norra sida.

Vad jag tycker är positivt - tyckte även om detta i fjol - är de texter besökarna av staden (i vissa fall numera Hangöbor) skrivit. Många av de skriverierna är så bra att de påminner mig om hur fint vi egentligen har det här!

Återigen en verkligt lyckad broschyr!

Bladet ifråga fås som "riktigt blad" från välsorterad turistbyråer eller - företag. De som inte har tillgång till sådana kan ladda ner den från Hangö stads hemsidor.

Vindavkylning

Det har varit kallt. Och som vi i Hangö vet blir det ännu kallare då det blåser. Nu lovar ju meteorologerna fortsatt kallt hela nästa månad, så det kan vara bra att komma ihåg vindavkylningseffekten.

Särskilt vid låga temperaturer ger höga vindhastigheter större avkylning än vad termometern visar, som alla vet och medierna i dessa dagar så gärna påpekar.

Förfrysningsrisken ökar, och man bör därför hellre se till den avkylande effektiva temperaturen beräknad som en kombination av temperatur och vind, vilket tabellen nedan visar.


Kom ihåg att klä er ordentligt.