onsdag 3 juni 2009

Nordiska Aktiebanken


Tidningen "Hangö" beskriver på ett föredömligt sätt den sedan länge hädangångne banken i sitt nummer den 3 juni 1894:

- Nordiska Aktiebankens kontor härstädes har numera inrymts uti en i all afseenden lämplig samt elegant och smakfullt inredd lokal i kapten Korsmans gård wid Boulewardssgatan. Själfwa expeditionsrummet, försedt med tilltalande takdekorationer och tapetseradt med tapeter i grå färgton på guld botten, är genom ett i walnötsfärg hållet prydligt skrank afdelat i twänne hälfter, den ena afsedd för publiken, den andra för bankpersonalen. Möblemanget utgöres af högkarmade stolar i walnöt jämte bord i samma färg, hwarförutom wäggarna till en meters höjd frång golvet äro beklädda med panelningar i enahanda ton som möblerna.

Lokalen gör på den besökande ett särdeles godt intryck och kan med skäl påstås wara stadens elegantaste affärslokal. Ingången, från gatsidan, förmedlas genom ett nyuppfördt trapphus af sten, hwilket dock ännu icke, till följd af otjänlig wäderlek, hunnit fullt iordningställas, men kommer att dekoreras i en stil, motswarande det öfriga.

Viskos justerade miljötillstånd

Nylands miljöcentral har justerat villkoren i miljötillståndet för Oy Visko Teepak Ab i Krogars i Hangö.

Fabriken tillverkar konsttarm av träråvara för köttförädlingsindustrin. Fabrikens verksamhet och verksamhetens miljökonsekvenser har inte under de senaste åren förändrats i någon avsevärd grad.

Tidvis har fabriken dock haft svårt att uppfylla gränsvärdesvillkoren för utsläpp av avloppsvatten och illaluktande svavelföreningar.

Avloppsvattnet leds för närvarande ut i havet i Östra Sandöfjärden norr om Hangöudd.

Nästa justering av tillståndsbeslutet ska göras i slutet av 2011. Fram till dess förutsätts att verksamhetsutövaren bland annat tar fram lösningar för att minska utsläppen i luften och i avlopp.

För avloppsvattnets del har Oy Visko Teepak Ab lagt fram alternativen att antingen ansluta sig till Hangö stads gemensamma reningsverk eller att bygga ut sitt eget avloppsreningsverk.


Stadskamreren

På stadsstyrelsens möte i måndags diskuterade man besättandet av tjänsten som stadskamrer i staden.

Tjänsten har två gånger varit ledigförklarad och den sista ansökningstiden gick ut 18.5.2009. Under den fortsatta ansökningstiden inkom sammanlagt 6 ansökningar, varav en återtog sin ansökan. Av de fem personer som slutligen sökte jobbet är det endast Sirkkaliisa Cavonius som har kommunal erfarenhet, vilket var ett av kraven i stadens annons.

De övriga är Jan-Erik Sundström från Åbo, Juha Kuittinen från Hangö, Tove Sjöberg från Karis, och Petri Hammar från Grankulla.

Alla sökanden har avlagt ekonomie magister examen och uppfyller kraven för framgångsrikt skötande av tjänsten, även för språkkunskapernas del. Förutom Hammar som har problem med språk.

Nu föreslog stadsstyrelsen att tjänsten som stadskamrer borde tillsättas tillfälligt på två år och skötas av Juha Kuittinen, som varit ekonomichef på bastuugnstillverkaren Helo 1990–2009.

Stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander konstaterade att Cavonius kommunala erfarenhet inte är så tung och att "detta krav eventuellt borde slopas i vissa fall". Heh-heh...

Kavander lyfte dessutom fram Kuittinens kännedom om företagsekonomi. Helo har anläggningar i flera länder och är en koncern, vilket Kavander tycker att Hangö också är.

Leif Nordström, den nuvarande stadskamreren, slutar i juli. Nordström går i pension fr.o.m. 1.10.2009.

Kort sagt: Stadsstyrelsen beslutar föreslå för stadsfullmäktige, att tjänsten som stadskamrer besätts.

Tillfälligt, på 2 år. Och fort. Men varför?