söndag 1 mars 2009

Skarp och Bjugg

Den 1 mars 1891 kan tidningen Hangö rapportera om följande agiterande damer i uniform:

Frälsningsarmén skall öppna eld i Hangö. Som förposter ha från hufwudkwarteret hitsändts löjtnanten fröken Skarp och kadetten fröken Bjugg, hwilka anlände till orten i förgår. De unga damerna ha redan synts ströfwa omkring i staden, iförda sina kännspaka kostymer. Huruwida det lyckats dem att redan wärfwa rekryter är t. w. obekant, liksom tidpunkten och platsen för de första anfallen. Det är emellertid att hoppas, att ortens befolkning skall weta att respektera ett sträfwande, som om det också i fråga om sättet att gå till wäga för den utomstående förefaller sällsamt och öfwerdrifwet, lokwäl bäres upp af goda och ädla afsikter.


Vinterbadare

En äldre man föll i havet från trålhamnens brygga vid sextiden i går kväll.

Räddningsverket fick upp den kraftigt nedkylda mannen ur havet i sista stund. Han var i vattnet närmare en kvart, vilket är länge med vinterns vattentemperatur. Lyckligtvis tappade mannen inte medvetandet och han fördes med ambulans till sjukhuset.

Hangö museum

Hangö museum fyller 100 år 2009. Under jubileumsåret producerar Hangö museum fyra utställningar som anknyter till ortens historia, varav som bäst pågår den första; "Föremålens väg till museet".

I utställningen ”Föremålets väg till museet” berättas vad som händer ett föremål efter att det donerats till museet, om klassificering, inventering och konservering. I utställningen presenteras intressanta donationer som museet fått under de senaste åren. Konservator Kaj Nylund håller 15.3. föredraget ”Tavlan värd att vårda”.

Hangö museum har under de senaste åren fått många intressanta donationer till vilka bl.a. hör gammalt undervisningsmaterial från Lappvik skola, textilier och accessoarer från 1950-talet från Heikkinens textilaffär i Hangö, en samling på 396 salt- och pepparkar, en säng tillverkad av förra museichefens mormors far, hantverkarverktyg, leksaker och gammalt julpynt, teckningar gjorda av en rysk marinsoldat under den ryska arrendetiden 1940-1941 och från samma tid byster föreställande Marx och Engels, som stadens elektriker hittade förra våren på Casinos vind. Dessutom är en samling på fyra skeppstavlor utställda, vilka konservator Kaj Nylund från Pro Artibus konserverat.

Öppethållningstider 2009

7.2.-6.4. Onsdag, torsdag, lördag och söndag 13-15 samt torsdag 18-19.
8.5.-31.8. Tisdag-söndag 11-16 samt torsdag 18-19.
18.9.-21.12. Onsdag, torsdag, lördag och söndag 13-15 samt torsdag 18-19.


* * * * * *

Historiskt intressant om byggnaden

Grunden till byggnaden för Fästningsmuseet är valldrängskompaniets kasern, som planerades av befästningsofficeren Carl Nycander eller av hans arbetskamrat Pehr Granstedt, som senare blev känd bl.a. då Helsingfors byggdes. Av valldrängskasernen byggdes endast stenfoten. På denna grund uppförde ryssarna en tvåvåningsbyggnad efter år 1809, då Finland hade kommit under rysk överhöghet. Den nedre våningens ytterväggar var av gråsten och den övre våningen av tegel. Bottenvåningen användes till en början som kök och den övre våningen som inkvarteringsplats för kanonjärerna.