onsdag 8 december 2010

Årets Företagare 2010

Hangö företagare har till årets företagare valt köpman Alice Engren, mera folkligt känd som Ali, från M-market i Hangöby.

Ali blir belönad för ett långt företagarliv, bra varor och för det att hon med sin butik livar upp närområdet där hon verkar - hon deltar aktivt i vår- och höstmarknaderna som årligen ordnas i Hangöby.

Samtidigt som man firade Ali, delade ut "prenikor" till långvariga föreningsmedlemmar, höll höstmöte och firade lillajul med glögg passade man på att välja ny styrelse. Som ordförande fortsätter Timo Kojo och som medlemmar Viking Friman, Hannu Varis, Tage Malmén, Sarah Österlund och Anders Augustsson. Nya medlemmar i styrelsen är Krister Sjöström, Marianne Manner, Nina Rejström, Martina Sundqvist, Jukka Heinonen och Robert Renlund.

Av "prenikornas" mottagare, som är i form av en av Sture Lagerroos designad ros i silver och ett diplom, kan jag berätta att Suomen laskuvarjokerho belönades för sin 50-åriga verksamhet.

Mattransporterna i staden

Både Eero Koli och företaget Loposen Kuljetus har besvärat sig över stadens beslut att byta mattransportör. Som jag tidigare berättat sköts mattransporteras härefter av Itella. Här gäller det nu alltså föda, inte golvmattor.

Grundtrygghetsnämnden ämnar förkasta Kolis besvär med motiveringen att han inte har något med saken att göra, och då är det väl inte mera att orda om det.

De tidigare födoforslarna däremot är i sin fulla rätt att lämna in besvär över beslutet, vilket de nu också gjort. Företaget anser i sitt rättelseyrkande, att Itellas lastbil inte uppfyller kraven vad gäller utsläppen och inte heller de ekonomiska kraven och att det är ett fel i de hopräknade poängen och att Sydspetsens Transports Mercedes inte uppfyller Euro 5 utsläppsklassens krav och att förkastandet av deras eget anbud har varit orimligt. Loposen kuljetus kräver nytt anbudsförfarande om mattransporterna.

Det var ganska många och, det.

Grundtrygghetsnämnden har hur som helst inte, enligt egen utsago, gjort något fel - all och till trots - och tänker därför besluta förkasta rättelseyrkandet. Och då är det inte mera att orda om det heller.