lördag 2 juni 2012

Skoljämförelser

Jag tror knappast någon undgått den senaste jämförelsen, gjord av MTV3, över hur gymnasieeleverna klarat sig i år. Snarvlet går i debattinlägg, nyhetssändningar och på bensinstationer. Men om nu någon i alla fall bommat det hela så ska jag berätta att Hangöskolorna, både det svenska som det finskspråkiga gymnasiet, klarade sig bra.

Men det här är inget nytt, det har vi alltid vetat och jag har ropat om det många gånger tidigare; Små skolor är bättre!

Nu är jag däremot inte fullt så övertygad om att dylika jämförelser är så väldigt bra. Om man har turen att gå i Hangö gymnasium, rankad som nummer 6 bland alla svenskspråkiga gymnasier i landet och sjuttonde totalt, kan det kännas nog så bra. Men om man däremot studerar i Ålands lyceum, rankad som nummer 353 nationellt sett, då kanske man tappar en aning av sin studiemotivation.

Då HBL dessutom utbasonerar att "Katedralskolan är bäst - Åland jumbo", då tar nog känslor mer över handen än vad som för en journalist på en riksomfattande tidning kan godkännas. Och inte tröstar det ålänningarna.

En annan undersökning, gjord av Helsingin Sanomat, visar helt andra siffror. Visserligen klarar sig Hangö även där bra, men då två undersökningar som baserar sig på samma elever, samma skolor och samma studieresultat kan visa så olika slutledningar, ja då är det lätt att rycka på axlarna och gå vidare.

Men, hur som helst; Mina hjärtligaste gratulationer till alla som fått mössan!