fredag 12 februari 2010

Undertecknat byggavtal

Affärsman Harry "Hjallis" Harkimo och Hangö stad har för en stund sedan undertecknat avtalet för hotell och bostäder i Hangö.

Projektet börjar med bostadsbygge på Grand-tomten i slutet av 2010. Hotellbygget på Fabriksudden börjar i slutet av 2011.

Grand-tomtens bostäder kommer att ha en våningsyta på cirka 2 800 kvadratmeter. Bostäderna på Drottningberg blir den största helheten, 14 000 kvadratmeter. Harkimos företag bygger också en affärsbyggnad på Drottningbergs område. Hotellet på Fabriksudden blir 5 000 kvadratmeter stort.

Då så. Klappat och klart. Äntligen

Jag påminner alla om att det inte är "på stränderna i Hangö centrum" som det byggs, fastän västnyländska YLE så väljer att rapportera. Vi har inga stränder i centrum, och våra centralt belägna stränder är belagda med byggförbud.

Bildningsnämnden

Föredragningslistan inför bildningsnämndens möte den 16 februari är en av de absoult längsta jag någonsin sett. Hela 31 punkter ska behandlas, förutsatt att inget oförutsett dyker upp och de blir ännu fler.

Visserligen är många av punkterna av typen "till kännedom", men man får ju ändå hoppas att ledamoterna i bildningsnämnden orkar hålla sig vakna och koncentrerade hela sessionen igenom.

Bland en av de många punkterna på dagordningen plockar jag följande - det är igen dags att konstatera vilka personer som äger rätt att utöva yrkesfiske på stadens vatten.

Rätt ofta har det uppstått prat på stan om hur man definierar en yrkesfiskare. Nylands TE-central kan berätta följande: Enligt fiskelagens definition är en yrkesfiskare en person som får minst 30 % av sina totala inkomster via fiske och förädling av fångsten. Som yrkesfiskare betraktas också en person som får 15 % av sina totala inkomster via fisket.

30% eller 15%, det är frågan. Skillnaden ligger i någonting så konstigt som olika graderingar av yrkesfisket. 30%arna är liksom mera yrkesfiskare än de andra.

Besynnerligt system.

Centralförbundet för Fiskerihushållning håller som bäst på att uppdatera sina svenska sidor, men de som vill kan läsa en ganska bra beskrivning, på finska, över hur detta system fungerar HÄR.