söndag 5 februari 2012

Presidentiellt snarvel

I kväll klarnar det då vad vår nästa President har för namn. Endera är det han på bilden nedan som står till vänster, eller så är det han som står till höger på samma bild. På den politiska kartan har jag för mig att de båda är mera mittåt, men nog på den högra sidan. Den ena aningen mera än den andre, kanske.

Vad nu än den nye Presidenten i Finland har för böjelser och eller åsikter, nu menar jag naturligtvis rent politiskt, har numera inte så stor betydelse. Presidentens inskränkta maktbefogenheter tillåter inte längre honom att sätta övriga politiker eller tjänstemän på plats fastän de begår fel med långtgående konsekvenser. Jag tror inte ämbetet ens tillåter offentliga kommentarer gällande sådant.

Jag vet inte ens säkert om det är Presidenten som bestämmer vem som får delta på den årliga balen längre, men det är nu inte heller så viktigt. Viktigare är att man offentligt får berätta på vilka grunder man tackar nej, oberoende av om man fått en inbjudan eller inte.

Och ännu viktigare verkar det vara att få berätta vem man röstar på.

Jag tror jag ska använda min lagstadgade rösträtt, så länge den finns kvar, till att rösta på honom som bär slips. Nej, vänta nu, han ser ut som en tjänsteman. Jag tror jag väljer den andra kandidaten...

Må bäste man vinna. Eller åtminstone den av dem som får flest röster.