fredag 31 december 2010

Genomgång av året som gick

Jaha, nog är det väl dags att kravla sig ur sängen då. Nyårsafton står ju inför dörren. Jag har tillbringat ett par dagar i halvdvala med en liten förkylning och radion som enda sällskap. Och i radion har det så gott som enbart sänts repriser, så som det av gammal god tradition brukar vara dessa sista dagar på året. Det kallas ”en genomgång av året som gått” och liknande fint.

Så varför inte applicera samma koncept på ett inlägg här? Således,

Året som gick, en i korthet gjord sammanfattning:

I januari berättade S-market att butiken i centrum, den på Bangatan, ska utvidga. Min gissning var då att det kommer att påverka de mindre till kedjan hörande affärerna i staden, fastän detta då förnekades. I går berättades det att Sale på Esplanaden ska stänga, en delorsak är att S-markets utvidgning påverkar affären negativt.

Den största och säkert en av de viktigaste ”nyheterna” för februari torde ha varit Harkimos och stadens undertecknande av avtalet gällande bostads- och hotellbygge. Här finns ingenting nytt att komma med, ännu heller. Däremot vet jag berätta att projektet hotell Regatta framskrider med fart, helt i enlighet med planerna. Till det återkommer jag i dagarna.

Största nyheten för mars månad var, i särklass, hamnarbetarnas strejk. Det är nu inte så ovanligt att det strejkas i våra hamnar, men den här gången höll spektaklet på att gå illa för hela landets ekonomi. Landets fäder talar om speciallagar för att hindra liknande strejker. Hamnarbetarna pratar ännu i denna dag om hur de fick 100€ per dag, sju dagar i veckan, och gratis mat för att gå hemma och se vana ut.

I april led några gubbar i staden av våryra. Nu ska det tammesjutton byggas internationellt flygfält till staden, tyckte de. De verkar fortfarande lida av samma yra, för inte har de planerna lagts på hyllan ännu i alla fall.

I maj öppnade krogarna, en efter en, och sommarsäsongen inleddes så sakta. Så ska väl även ske i år, med vissa modifieringar i innehavarstrukturer och liknande.

I juni beslöts det att hoppis vid Märsan ska rivas, inte så ett populärt beslut bland ungdomarna, men nu har Sten Öhman lovat fixa dit ett nytt hopptorn till inkommande sommar. Få se hur det går. Midsommaren firades i sedvanlig ordning med betonggrisar och koncentrationslägerstämning, trots alla löften om att så inte skulle ske.

En av de varmaste somrarna i mannaminne närmar sig sitt slut. Företaget PopMotion misslyckas i sin marknadsföring av Hangö-regattan som en familjefest och staden lyckas med sin negativa marknadsföring av samma spektakel. Inte på 70 år har vi sett så få regattafirare i staden. Orsakerna står att se i ”företagarnas lättja till att ta initiativ”, förklarar en tjänsteman.

Augusti medförde omdirigeringar i blivande ägarförhållandet för den nya Fiskhanteringshallen i Hangöby. Stadens tjänstemän och ledande politiker hade gjort en ”missbedömning”, ”läst det finstilta fel” och ”inte uppmärksammat tillägg i det finstilta”, så nu hyrs hallen ut till ett privat företag med option på ett kommande köp av hallen.

September kom och resultatet av den gågna sommaren gås igenom. Som ett indirekt resultat bestämmer sig staden för att det bör anskaffas parkeringsautomater ”till strategiska ställen” i staden. Problemet sägs vara den ökande turismen. Jag väntar fortfarande med en viss bävan över till vad detta ska leda.

I oktober påbörjades rivningen av Finndisp, första snön för vintern visade sig, staden beslöt lägga ut Fyra Vindarna och Plagen till allmän anbudstävlan och Ungdomsgården flyttade.

I november pratades det mest om i stort sett alla de tidigare nämnda händelserna, för här i Hangö har vi inte så bråttom, Posten får sköta matutdelningen i vår stad, R-kiosken delar ut posten. Snön började falla på allvar och det har den inte slutat med än.

December är inte riktigt slut ännu, så kanske hinner det ännu hända någonting trevligt ännu på detta års sida.

Gott Nytt År, på Er!