lördag 7 maj 2011

Avdelningschefernas beslut

En avdelningschef är en opolitiskt tillsatt tjänsteman, således en av de få "orörbara" som vi har i det här landet. Av den anledningen brukar jag med en skräckblandad fascination följa med listorna över de beslut dessa halvgudar har befogenhet att fatta på egen hand.

Men ni vet redan min aversion mot dylika gubbar och gummor.

På miljönämndens föredragningslista inför inkommande möte finns det i saknummer 51 en liten notis som får mig att höja ett förvånat finger i ett utrop av "stopp där!".

Tekniska direktören har i ett anfall av arbetsiver beviljat lov för företaget Stena Recycling Oy att uppbevara allsköns skrot på långtradarparkeringen i Hangö Norra. Området som hyrs ut är på 3000 m2, vilket inte är så väldigt smått det.

Föremål för bolagets verksamhet är att producera återvinningstjänster och förädling av och handel med metallvaror. Skrot, med andra ord. Och enligt företagets hemsidor all sorts skrot - från plast till tungmetaller och allt däremellan.

Hör inte ett beslut i den här storleksklassen direkt under miljönämnden, inte under tekniska direktörens tjänstemannamakt?

Och om så är fallet, d.v.s. att tekniska direktören får fatta dylika beslut, vem behöver då miljönämnden?