fredag 13 mars 2009

Tf. stadsdirektören Halme uttalar sig

Hangö stad skall säga nej till en planerad flyktingcentral, det anser tf. stadsdirektör Jukka-Pekka Halme att stadsstyrelsen på måndag bör besluta. Han tycker att staden inte är redo att administerera en förläggning för asylsökande och att staden inte heller vill att någon annan administererar en flyktingcentral i Hangö.

Hangö kan ändå tänka sig en asylmottagning i tidigare åldringshemmet Ljungbo om bygganden grundrenoveras med statliga medel för flyktingcentralsbruk.

Detta enligt radio Vega Västnyland.

Jag förstår inte vad J-P menar med detta motstridiga yttrande, men kanske det kommer förtydliganden i något skede. Inte heller förstår jag varför tf stadsdirektören dikterar vad stadsstyrelsen ska besluta.

*****

Nåjonå, int vade J-P somva å sa sådä. De'va median. Uppgradering av fakta finns här.

Viaduktfrågan

Förbättrad säkerhet i trafiken har även tidigare varit på tapeten i vår stad, inte bar nu medd tnnlar och rondeller utan tidigare med broar och övergångar. I tidningen Hangö kan vi den 13 mars 1937 läsa om följande:

Viadukten.
Vid stadsstyrelsens sammanträde på onsdagen beslöts att anordna en folk- och fordonsräkning vid första övergången och på samma gång en statistik över de pauser i trafiken, som orsakas av vagnsväxlingen på övergången. Det sålunda hopbragta materialet är det sedan meningen att utnyttja vid den fortsatta handläggningen av frågan om ev. uppförande av en viadukt över första övergången.

Tavlan värd att vårda

Konservator Kaj Nylund från Pro Artibus kommer och berättar om att konservera och restaurera tavlor på Hangö museum söndagen 15.3. kl. 13.00.

Tavlan värd att vårda, är rubriken för konstkonservator Kaj Nylunds föredrag. Nylund har fått sin utbildning som konservator på Stockholms stadsmuseum och har arbetat i Valamo klosters konserveringsavdelning samt på Moderna museet. Sedan 1991 har han arbetat för Pro Artibus.

På Hangö museum finns en samling på fyra skeppstavlor utställda, vilka konservator Nylund konserverat.


Dags att möblera om gator igen

I en ny trafikutredning föreslås hur centrumtrafiken i Hangö kan bli säkrare. I utredningen finns det bland annat förslag på tunnlar för fotgängare och cyklister, som skall byggas under järnvägen.

Hangös tekniska direktör Sten Öhman säger till radio Vega Västnyland, att de största trafikförändringarna i den nya utredningen berör den tunga trafiken och trafikens förhållande till järnvägen. Han säger att de viktigaste förändringarna som borde göras är sådana som ser till att skolungdomarna skall kunna röra sig säkert i Hangö.

Övergångsstället vid Korsmansgatan, mellan Parkgatan och Kadermogatan, är ett av de farligaste övergångsställena i Hangö. Många skolungdomar rör sig där varje dag då de går till och från skolan, och därför finns det nu ett förslag på att bygga en tunnel under järnvägen på det stället.

Just den där korsningens farlighet har det debatterats så länge jag kan minnas, det vore verkligen på tiden att man gjorde någonting åt den. Ett annat problem är, stundvis, korsandet av esplanaden. På flera ställen.

Ett problem, säger Öhman, är att dessa projekt skulle kosta skjortan. Inga problem, säger jag, skjortor har vi gott om. Det är ekorrskinn som är dyra.