söndag 8 februari 2009

1500 ryssar på 30 fransmän

Tidningen Hangö den 8.2.1919:

Russ har inträffat i Hangö.
Ankom torsdag e.m., konvojerad av tvenne franska torpedjagare.

I samma konvoj livsmedelsångarna Helios och Capella.

Torsdag eftermiddag ankom hit omsider den mycket omtalade och länge bebådade transportångaren Russ, som bekant medförande från Köpenhamn c. 1500 ryska soldater från Frankrike, eskorterad av tvenne franska torpedjagare. I samma konvoj befunno sig därjämte livsmedelsångarna Helios och Capella, av vilka den förra anlände från Köpenhamn, den senare från Lybeck.

Något över 3 e.m. begynte ångarnas master skönjas bortom Tulludden. Vid ½4-tiden framträdde Russ, som bekant ett av de omordade ryska fartyg, vilka den danska staten tillhandlat sig under kriget mellan Finland och Ryssland, och vilken medan köpet uppgjordes torde legat i Helsingfors hamn. Ångaren bär dansk flagg. Efter Russ följde en av konvojerande franska torpedjagarna, följd närmast av ångaren Helios. På grund av att de tvenne förstnämnda fartygen genom ishinder voro tvungna att taga en gir åt söder blevo de omedelbart utanför Tulludden förbigångna av Helios, som sålunda var den första av konvojens fartyg, som nådde hamn. Helios förtöjde invid engelska magasinet, där enligt förljudande en del av ångarens last kommer att uppläggas.

Omedelbart efter Helios följde Russ, företeende å däck en till många hundraden uppgående soldatmassa, klädd i smutsbruna pälsar. Invid Russ förtöjde de två konvojerande torpedjagarna, de första franska marinfartyg, som oss veterligen besöka Hangö hamn. Händelsen betäcknar därigenom ett märkligt datum i vår stads och dess hamns historia.

Officiellt emottagande av de två franska torpedjagarna.
Sedan de två franska torpedjagarna, av vilka den ena är Intrepide, den andra Temeraise, och vilka tillhöra en avdelning av den i Köpenhamn förlagda franska eskadern, lagt till vid kajen, framträdde för att emottaga desamma som representant för Finlands utrikesministerium ingeniör Albert Enckell, såsom representant för marinministeriet kapten Sourander, t.f. franska generalkonsuln i Helsingfors lektor Jean Poirot, franska konsuln i Hangö Evert Ekholm, sjöfartsinspektören kapten O. Sjöman, samt officerarna vid V och VI kompanierna av Östersjöinfanteriregemente N:o 1. Dessa inbjödos av de franska kommendörerna till middag å Russ. Konsul Duchesnes, vilken från fransk sida vid Rajajoki kommer att övervaka utbytet av de 1.500 ryssarna mot de 30 franska undersåtarna, tackade därvid officiellt för den vänliga inbjudan till besök i Helsingfors, vilken av de franska jagarnas kommendörer emottagits men vilken inbjudan på grund av rådande ishinder dock icke kunde antagas. Talaren utbragte till slut en toast för riksföreståndaren Mannerheim. Talet besvarades av ingeniör Enckell. Vid middagen rådde en den hjärtligaste stämning och de franska officerarna voro i tillfälle att utveckla fransmannens allra bästa egenskaper: gemyt, vinnande omedelbarhet, enkelhet.

Debarkeringen.
Överföringen av de 1.500 ryssarna från Russ till järnvägsvagnarna vidtog i går vidpass 8 på morgonen. De utgjordes till övervägande antal av soldater men kunde bland dem också räknas ett antal av några tiotal civila personer, bland annat även en del kvinnor och barn. Bland soldaterna observerades ett mindre antal individer på kryckor. Soldaterna inlogerades i järnvägsvagnar till ett antal av 30 i varje.

Ändring i detaljplanen

Ändring i detaljplanen för Kyrkoparken samt kvarteren 223, 224 och 225.

Detaljplanen för kvarteren 223, 224 och 225 med angränsande park- och gatuområden samt för Kyrkoparken (2. stadsdelen i stamstaden) har fastställts 22.12.1977 och är föråldrad. I bestämmelserna som gäller byggandet i kvartersområdena beaktas inte de krav som ställs på en bebyggd miljö. I Kyrkoparken finns behov av att etablera vissa serviceformer som hänför sig till sommarsäsongen.

Det aktuella området är ett av de mest centrala i Hangö och en historiskt sett värdefull plats. Området utgör även en värdefull kulturmiljö i riksomfattande mening. Området som ska planeras omfattar en del av Badhusparkens villaområde, en av Hangö stads äldsta parker, d.v.s. Kyrkoparken, en del av Boulevarden samt Frihetsstatyn och badstranden i ändan av Boulevarden. Området hör till området för Hangö nationalstadspark, som inrättades 15.5.2008 med undantag av vissa tomter i privat ägo i bostadskvarteren. Kyrkoparken och stranden i ändan av Boulevarden har en viktig kulturhistorisk och stadsbildsmässig betydelse som ett allmänt rum för stadens invånare och turister.

I den gällande detaljplanen har pensionat Villa Tellina på tomt nr 1 i kvarter 223 och den av arkitekt Theodor Höijer planerade villan på tomt nr 2 i kvarter 225 skyddats.

Den ändringen som ska göras i detaljplanen för området är en modernisering av en del av centrumområdets och Badhusparkens detaljplaner och avsikten med planeringen är att få området skyddat i sin helhet. I samband med att ändringen i detaljplanen uppgörs granskas de byggnader som ska skyddas samt byggrätterna och detaljplanebestämmelserna. På området granskas speciellt hur nybyggnation passar in i den bebyggda miljön, exempelvis placerandet av en glasskiosk eller andra servicebyggnader på parkområde samt utvecklandet av området som ett allmänt rum.