onsdag 30 januari 2013

Dorthe Suomi-73




Benccu Wikström har en intressant liten berättelse som jag mer än gärna återger.

Det hela började, berättar Benccu, då man i går tog kontakt med honom från räddningsverkets sida för att fråga om han eventuellt visste vad det var för vrak som låg på botten vid Smultrongrund. En av de grävmaskiner man använder där för tillfället hade nämligen fått tag i motorn på vraket så att små mängder olja kommit i vattnet.

Benccu drog sig till minnes en gammal trålare som i början på 1960-talet fattat eld och sjunkit där. Eftersom saken intresserade honom, tog han kontakt med Viking Eriksson, som själv varit trålfiskare och vet allt som är värt att veta om finska trålare och lite till. Det framkommer att Eriksson själv arbetat på trålaren, vid haveriet gående under namnet Dorthe Suomi -73, några månader innan den sjönk.

Bilden på Dorthe och uppgifterna gällande trålarens historia härstammar från Viking Erikssons arkiv, bilden på den nu sönderrostade motorn är tagen av Benccu. Den understa bilden, även den från Erikssons arkiv, handlar egentligen om ett annat fartyg men tangerar Dorthes olyckliga öde.