onsdag 14 januari 2009

Kolis klagorumba

Eero Kolis (C) besvär över att fullmäktige godkände ett markköp på Östra industriområdet har förkastats. Rättegångskostnaderna för staden behöver han ändå inte betala, för de "kvitteras" med den stämning på 35.000 Koli lämnade in för ärekränkning.

Nya besvär på gång
På sitt senaste möte, den 12.1.2009, fick stadsstyrelsen två nya besvär av den besvärlige Koli;

För det första överklagar han stadsstyrelsens beslut från den 17 november om Finlands Frihamns arrendekontrakt. Han anser att arrendet är för lågt.

För det andra överklagar han stadsfullmäktiges beslut från den 12 novenber att godkänna grundandet av en affärsverkskommun för avfallshantering. Koli anser beslutet lagstridigt bl.a. genom att åberopa konkurrensaspekter.

Det är visserligen bra att någon håller lite koll på gubbarna som bestämmer, men vem håller koll på dom som ska hålla koll...?

Elva blev tolv

De elva män som inlämnade ansökan i tid för posten som ny stadsdirektör i Hangö har fått en tolfte medtävlare.

Pikis stadsdirektör Jouko Mäkinen finns nu med bland de sökande, trots att han inte lämnade in sin ansökan inom utsatt tid. Kanslichef Jukka-Pekka Halme, själv en av de sökande, förklarar att det inte finns några formella hinder för Mäkinens ansökan. Ansökningstiden spelar inte så stor roll, säger han.

Se de nuvarande (det kan ju bli fler) kandidaterna här.

Företagsnytt

14.1.1911 får vi från magistraten följande uppgifter:

Näringsanmälan
Inför magistraten anmäldes i går att artisten A. W. Stöhr och bokbindaren A. Blomfelt i bolag komma att idka bokbinderiyrket även med lejda arbetare samt att driva handel med papper, skrivhäften, kontorsböcker och övriga tillverkningar.

Villaägaren Karl Karlsson anmälde i går om handel med lovgivna varor och bagerirörelse.

Uppsagd näring
Hyrkusken H. S. Nordling anmälde i går om upphörande med hyrkuskyrket.

Torghandlaren Kustaa Koivumaa anmälde om upphörande med torghandel.

Fru Ellen Österholm har upphört med sin härstädes bedrivna cafè och charkuterirörelse.

Handlanden Victor Vilhelm Nylund anmälde om upphörande med sin handelsrörelse.

Södra Finlands företagarförening

Södra Finlands företagarförening har fått ny förstärkning från Västnyland. Tom Fröman från Hangö och Jarmo Paasikivi från Sjundeå är nya styrelsemedlemmar i Södra Finlands företagarförening.

Föreningen har fått en ny styrelse för 2009, och den leds av den nya ordföranden Stephan Rantala från Kyrkslätt.

Södra Finlands Företagarförening ger service på svenska till företag i södra Finland. Föreningen sköter den svenskspråkiga servicen för Nylands Företagare, Egentliga Finlands Företagare, Nylands Företagare, Helsingfors Företagare, Esbo Företagare samt Vanda Företagare.