onsdag 26 november 2008

Salta stänk - fotografier

Amatörfotografen Jennifer Österberg ställer ut sina fotografier på Hangö Stadsbibliotek fram till i lördag. Utställningen går under namnet "Salta stänk - fotografier".
Det förtiotal bilder som ställs ut har alla olika motiv från Hangö, från olika årstider och väderlek, och är tagna under tiden 2004 - 2008. Några närbilder finns, men de flesta är traditionella landskapsbilder.

Jennifer Österberg är bosatt i Karis, men tillbringar en del av sin fritid i Hangö.

STADSBIBLIOTEKETS GALLERI
Berggatan 3-5, tel. 019 2203 380,
kirjasto@hanko.fi,
http://www.hanko.fi// (Kultur- och fritid)

Pappersexporten fortsätter

Det ser ut som om, åtminstone till den delen, Hangöbornas oro för framtiden skulle vara obefogad. Allt tyder på att Hangö hamn får sköta om pappersexporten från Gerknäs pappersfabrik också i nästa år.

Det var i höstas som M-Real sålde sin pappersfabrik i Lojo till den sydafrikanska pappersjätten Sappi. Det som inte ingick i avtalet var frågan om pappersexporten över Hangö.
Hangö Stevedoring, som hör till M-Real knocernen har haft hand om den delen av transporterna.

Pappersexporten överlag är mycket viktig för Hangö hamn, den står för ungefär en fjärdedel av hamnens inkomster.

Hamndirektör Paavo Lyytikäinen säger att Hangö hamn har fått muntligt löfte om fortsättning i nästa år. Det har varit för bråda tider för att kunna föra diskussioner vid gemensamt bord och hamnen vill ha löftet till pappers, men som det ser ut nu är Lyytikäinen mycket hoppfull.

Hur det blir i framtiden efter år 2009 är svårt att säga. Konkurrensen mellan hamnarna är hård, men Hangö har nu ett år på sig att visa sin styrka, säger hamndirektören.

MEN!

Samtidigt pågår "anpassningsförhandlingar" i hamnen. Målet är att uppnå inbesparingar på 2,5 miljoner euro. Det säger vd Esa Torstensson på Stevedoring. Ett förslag som kommit upp för att spara pengar är att permittera de fast anställda arbetarna och i stället anställa inhoppare för att sköta arbetet. Det tycker naturligtvis huvudförtroendeman Dennis Finnberg på Stevedoring att är helt galet.

Är detta ens lagligt?

Uppgiften som Finnberg kommer med tillbakavisar Torstensson. Han säger att arbetsledningen vill öka flexibiliteten hos personalen och på så sätt istället minska andelen tillfällig arbetskraft. Enligt Torstensson är hamnverksamheten sådan att man alltid kommer att behöva inhoppare eftersom det ibland kommer in flera fartyg på en gång och sedan kan det vara helt dött en annan dag. Men genom att se över rutinerna kan man minska på behovet av inhoppare.

Hangös hamndirektör Paavo Lyytikäinen sade till YLE Västnyland på onsdagsmorgonen att han har fått muntligt löfte om en fortsättning i nästa år. Hangö Stevedorings vd Esa Torstensson har inte sådana uppgifter. Enligt Torstensson har ledningen på Hangö Stevedoring bara fått höra att Sappi under en övergångstid som är maximalt ett år långt använder sig av M-Reals logistikfunktioner.