torsdag 23 december 2010

Syndalens skjutlägerområde fick miljötillstånd

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utfärdade den 21 december 2010 ett miljötillståndsbeslut som gäller funktionerna på Nylands Brigads skjutlägerområde i Syndalen.

Miljötillståndet gäller de s.k. skolskyttebanorna för vapen av gevärskaliber (G1–G3), skjutbanan för skytte med pansarvärnsvapen (SKO), eldställningarna för granatkastare (R2–R9) samt området för sprängning av minor och området för handgranatskastning.

Kustartilleriets skjutningar mot mål på havsområdet upphörde den 1 februari 2003 på order av marinens kommendör, och miljötillståndet tillåter inte att dessa skjutningar fortsätter.

Beslutet gäller tillsvidare. Tillståndsmottagaren ska lämna en ansökan om kontroll av tillståndsföreskrifterna till regionförvaltningsverket före utgången av 2018.

Om någon är intresserad av att läsa beslutet i dess helhet finns det HÄR.

Det enda riktigt intressanta med beslutet är den korta historik över området som ingår. Bland annat läser jag att det på området för första gången ordnades ett utbildningsläger redan 15.6.1931, å av Nylands skyddskår och Lottadistrikt

Öppna dörrars dag i stallet

Hangö Udds Ryttare

Det utlovas mycket kallt väder över jul, och redan nu är det närmare -20. Inte så roligt, kanske, men hur var det nu det sades om väder och kläder?

De som vågar sig ut i kylan kan i morgon, på julafton, ta sig upp till stallet för att se på hästar, tomtar och annat skojigt. Hangö Udds Ryttare håller, enligt gammal tradition, öppet hus från klockan 10.00.

Vi besökte en gång stallet på julafton, för många år sedan, och det var både trevligt och intressant. Någonting värt att göra igen, kanske?

Hästmänniskorna, eller föreningen HunR för att vara petnoga, fick förresten sitt arrendekontrakt förnyat fram till år 2039 och byggnaderna på området får de lösa in för en summa på 5.000 €, så den verksamheten torde vara tryggad för en lång tid framöver.

* * * * *

Jag fick ett vänligt påpekande om att ärendet gällande ryttarnas arrende ännu inte är behandlat i fullmäktige. Där ser man, man ska inte ta för givet att allt man läser är korrekt, inte ens fast det står på YLE-västnyland.

Men jul firar de i alla fall.