måndag 31 augusti 2009

Socialfallet Hangö

"Obetalda räkningar i Hangö", basunerar man ut på YLE-västnyland. Vackert.

Stadsstyrelsen har i kväll sitt möte, och i mötesprotokollet kan man läsa följande:

"Stadens likviditet har efter sommaren försämrats väsentligt. De disponibla medlen på kontot med kredit, 6 milj. euro, har någotsånär varit helt i användning. Man har varit tvungen att fördröja betalning av fakturorna. Läget förväntas vidare försämras, då höstens första låneamorteringar förfaller till betalning i början av september. Inalles förfaller inom utgången av detta år låneamorteringar att betala cirka 3,4 milj. euro. Dessa amorteringar samt en ekonomi som uppvisar underskott förutsätter att man under hösten ökar de långfristiga lånen. Ett förslag till detta kommer att beredas till stadsfullmäktiges sammanträde i oktober.

Genom krediten säkerställer man stadens likviditet och undviker betalning av dröjsmålsräntor. Stadskamreren föreslår att man för att säkerställa likviditeten använder Kommuncertifikatprogrammet. Kommuncertifikatprogrammet är ett ramavtal om emission av certifikat. Programmet är kostnadsfritt. Finansieringskostnaden bestäms enligt marknadspriset vid emission av certifikat.

Kommuncertifikatprogrammet ingås med Kommunfinans Abp samt i mån av möjlighet med även övriga penninginrättningar. Kommuncertifikatprogrammet gäller tillsvidare. "

Maximibeloppet på certifikatet föreslås bli högst 3,5 miljoner euro.

Inte vet jag vart staden gjort av med sina pengar under sommar, då det mesta varit stängt, men man kunde ju tycka att det kanske borde börja bli lite ordning på finans-sidan så småningom...