måndag 1 december 2008

Rautaruukki i Lappvik

Rautaruukki, som numera marknadsför sig under den omtvistade benämningen Ruukki Productions, i Lappvik har i dag inlett samarbetsförhandlingar med personalen.

Inga uppsägningar i det här läget, men permitteringsvarningar från och med februari, säger huvudförtroendeman Kenneth Lind. Stämningarna var till en början spända, men lättade efter hand som situationen klarnade.

Inte heller direktören, Heikki Rusila, vill ännu tala om uppsägningar. Vilka åtgärder det mera i detalj blir fråga om, beror på förhandlingsresultatet, understryker han – men gör samtidigt klart, att tillfälligt driftsstopp inte är målet.
Snarare lutar det enligt honom åt att man kommer att förhandla om antalet arbetsskift per vecka.


Fabrikschefen i Lappvik Karl Råstedt hade i går inga mera detaljerade besked att ge om målsättningen för de stundande samarbetsförhandlingarna. Han räknade med att de kommer att preciseras under veckan. Klart i det här läget är däremot, att fabrikens orderstock är klart mindre än vad som brukar vara fallet. Också med hänsyn till den svacka som vanligen infaller i slutet av året. Framförhållningen blir kortare, enligt Råstedt finns tills vidare bara sporadiska beställningar inprickade på nästa års sida

Ruukki Productions enhet i Lappvik tillverkar svetsade stålrör, hålprofiler och pålar som används vid förstärkning av markgrunden.
Arbetsstyrkan vid själva fabriken är i dagsläget 141 – av dem 120 produktionsarbetare – och om kosthålls- samt underhålls- och hamnpersonal räknas med stiger styrkan till ca 170.


I hela koncernen har man planer på att skära ner personalstyrkan med 1 000 anställda. För Finlands del betyder det här högst 520 anställda.

Det var då det

Torsdagen den 1.12 1881 går det i tidningen Morgonbladet, nr 278, bland annat att läsa följande:

- Dödad varg och "Hangö-premien" utdelad. Den 23 nov. har torparedrangen Wilhelm Samuelsson från Aspholma benägna torp i Kolinummi by af Masku socken, uti en fälla, som varit uppsatt å kronomark derstädes, fångat en gammal varghona, det största exemplar som någonsin, åtminstone i dessa nejder, påträffats, mätande i längd från nosspetsen till svansen sex och en half fot. Då detta är den första varg, som blifvit fångad efter det den s.k. "Hangö-premien", hopsamlad af badgästerna i Hangö. blifvit insänd till guvernören i Åbo län, så har densamma blifvit tillerkänd Wilhelm Samuelsson, hwilken, försedd med ordförandens i kommunalnämnden intyg och medhafvande och skinnet af odjuret, sig inför länestyrelsen anmält, hvarföre också sagde premie honom numera tilldelats. Derjemte kommer Samuelsson att, förutom den skottpenning han från kommunen erhåller, tilldelas den af k. senaten utfästa premien af 200 mark.

------

Samma text i övrigt går att läsa på dagens Hufvudstadsblad, med tillägget;

- Måtte detta utgöra en uppmaning för andre jägare att werksamt arbeta på wargarnes tillintetgörande i wåra omnejder.

------

Servicehuset Nova

Servicehuset Nova på Narviksgatan fyller 10 år.

Med anledning av detta jubileum har man öppet hus för alla intresserade onsdagen den 3.12 under tiden 13-16.

På plats kan man få information om servicehusets verksamhet, aktiviteter och funktion. Samt naturligtvis dricka en kopp kaffe.