torsdag 8 mars 2012

Internationella kvinnodagen

Så är det då igen den internationella kvinnodagen. Den 8 mars varje år, ända sedan 1910, har folk över hela världen jämställt denna dag med jämställdhetssträvan och jämlikhet för kvinnorna. Till skillnand från jämställdhetsdagen, som infaller på Minna Canths dag den 19 mars då vi alla strävar för jämställdhet mellan könen.

Egentligen var det här ursprungligen en dag då det skulle kämpas för kvinnornas rösträtt för och internationell socialism, men det tror jag nog är glömt vid det här laget.

För att visa hur orättvist behandlade kvinnorna i världen är, då i synnerhet i vårt land, tar man på HBL upp en jämförelse där man konstaterar att fler män än kvinnor har en egen smarttelefon.

På VN tar doktoranden i kvinnovetenskap, Salla Peltonen, upp problemet med vad man kallar kvinnor för. En tant som blir kallad flicka kan alternativt känna sig som en dam eller sexuellt trakasserad, säger hon ungefär.

Och det är väl rätt och riktigt. En gubbe som blir kallad pojke kan väl endera känna sig som en man i sina bästa år eller en mindre vetande pojkspoling, helt beroende på sammanhang.

Kanske vore det bäst att gå in för att kalla oss alla "hen", som de försöker i Sverige. Inga pojkar och flickor mer, i jämlikhetens namn är vi alla bara hen.

Men på engelska betyder ordet "hen" helt enkelt "höna", så nog finns det väl säkert någon språkkunnig tant som skulle opponera sig mot att bli kallad för det med antar jag.