lördag 5 december 2009

Mörkret råder


Som alla vet, i synnerhet de som besökt Hangö, har vi i dessa tider mörkt i Finland. Då vi numera mera sällan ser snö förrän i slutet av januari, eller eventuellt tidigare om vi har möjligheter till resor eller television, är det ännu mörkare än förr. Vilket ju så här i upplysningens tidevarv kan te sig som en paradox.

Edison uppfann glödlampan 1879. Etthundratrettio år senare, i år, lyckades EU förbjuda samma uppfinning. Beslutsfattarna i Hangö mörklade staden tidigare, vilket kunde tas som en bravad om det var statshemligheter man mörklade.

Det är ju i stort sett ingen skillnad var i staden man rör sig efter mörkrets inbrott, så läser man följande dag att någon har gjort inbrott. En orsak till att vi har så mörkt lär bero på att vi har så undermåliga reflektorer i vår gatbelysning, att lamporna är felriktade, smutsiga och har fel styrka.

Jag har snubblat över siffror som visar att gatubelysningen i Hangö kostar oss skattebetalare 150.000 euro varje år. Ofattbara summor, med tanke på att de flesta lampor knappt lyser upp sig själva.

Då vårt så kära meteorologiska institut berättar att solen går upp klockan 09:09 och sänker sig bakom horisonten redan klockan 15:28, utan att någon kan påminna sig ha sett den, är det igen på sin plats att påminna fotgängarna om nyttan av att använda reflex. Även på hunden.