söndag 15 augusti 2010

Lugnt och stilla

Fridfulla, varma sensommarkvällar. Visst är det skönt då den värsta turistsäsongen är över. De inhemska turisterna söker sig hemåt, då barn ska till skolor och föräldrar på arbete.

De enda som rör sig på staden är flanörer från resten av Europa samt någon enstaka Japan, Amerikan och Ryss. Ja och några Hangöbor som hemkommen från holmen förvånar sig över att staden fortfarande står kvar.

Men nog är det rent lustigt, säger jag liksom Svensken som menade någonting helt annat, att hela staden verkar stänga och gå i ide redan en vecka före skolstarten. I veckorna är det så gott som ingenting som är öppet längre. Och inte är det mycket bättre på veckosluten heller.

Det har ordats vitt och brett bland företagarna, inte minst bland krögarna, i staden om att det bör satsas på turismen, och då främst med poängtering på att staden borde göra det. Hur vore det om man först sopade en aning i egna knutar, och kanske tog sig en titt i spegeln?

Ingen turist, vare sig han kommer från Japan eller Tyskland, återvänder gärna till en stad där det inte finns någon basservice. Och den är det privatföretagarna som ska stå för.