söndag 15 augusti 2010

Lugnt och stilla

Fridfulla, varma sensommarkvällar. Visst är det skönt då den värsta turistsäsongen är över. De inhemska turisterna söker sig hemåt, då barn ska till skolor och föräldrar på arbete.

De enda som rör sig på staden är flanörer från resten av Europa samt någon enstaka Japan, Amerikan och Ryss. Ja och några Hangöbor som hemkommen från holmen förvånar sig över att staden fortfarande står kvar.

Men nog är det rent lustigt, säger jag liksom Svensken som menade någonting helt annat, att hela staden verkar stänga och gå i ide redan en vecka före skolstarten. I veckorna är det så gott som ingenting som är öppet längre. Och inte är det mycket bättre på veckosluten heller.

Det har ordats vitt och brett bland företagarna, inte minst bland krögarna, i staden om att det bör satsas på turismen, och då främst med poängtering på att staden borde göra det. Hur vore det om man först sopade en aning i egna knutar, och kanske tog sig en titt i spegeln?

Ingen turist, vare sig han kommer från Japan eller Tyskland, återvänder gärna till en stad där det inte finns någon basservice. Och den är det privatföretagarna som ska stå för.

24 kommentarer:

Anonym sa...

Å vem ska bo i dessa "skrythotellbyggen",e de Ryan Airs personal ,eller e de dessa "yyra" beslutsfattare som "härjar" i vår stad,å gör de ena idiotiska beslutet efter de andra!Farin ti Astrea å spelin bingo istället!Töntar!!!

Anonym sa...

Vem kommer först, ägg eller höna? Om det inte finns kunder, krögarna lönar sig inte. Om alla servicerna är stängda, kommer inte turister.

Det går inte så som staden har tänkt: att tvinga 4vindarnashus att vara öppet från april till oktober. Det skulle gå bättre, om staden gjorde en kontrakt med någon matplats: stadens skall köpa 30 lunch varje dag, om restaurangen ska vara öppen till kl 20 hela september. Staden kunde "sälja" dom lunch till sin anstälda.

Det finns metoder att locka företagare att förlänga sina öppetider. Ingen tvång behövs. Om staden tog initiativ, skulle efterfrågan öka senare. Och alla vinner.

Anonym sa...

Hur skulle det gå om staden skulle slå lite reklam fast i HBL och HS att Hangö har öppet ast hela året. I Lappland har dom lyckats ganska bra, men det tar tid.
Nu har man skolat turisterna att allt stängs den 15.8, så säkert kommer ingen.
Jag ser varje dag runt året hur det cirkulerar husbilar här i östra hamnen. Folk kommer hit even om det är hård sjögång och vinden susar i knutarna.
Men men....
Leffe W

Anonym sa...

Fredrikshamn den 14.8. Torget smockfullt, sensommarmarknad, turister överallt, tyska, ryska, engelska, hålligång på pubar etc.

Borgå, den 15.8. Smockfullt även här, + spanska, rikssvenska, estniska mm, barer, kafér, pubar, restauranger vid ån och i gamla stan s.g.s överfulla.

Hangö 15.8 kväll en och annan törstig svepte en öl på Park, några ilskna mopeder, en aning folk på terraserna i Östra hamnen, tomt i centrum. Ack ja.

Hann dock ta en sista måltid på 4-vindrana redan i torsdags. Nästa år blir det väl mikrovärmda industrihamburgare och plastförpackade semlor och dricka i pappersmuggar. Sic transit gloria mundi!

Anonym sa...

Visst, visst. Krogliv är roligt så länge det varar. Men om jag förstår Ben rätt är det inte enbart kroglivet han menar. Hela centrum med alla småbutikerna är stängda den tid då folk rör sig.

Men det gäller förstås året om.

Anonym sa...

På lördagen är bibban öppet till 13.00 men Alko har öppet till 16.00 eller till 18.00. Alla Bergatans affärer stänger 13.00. Så om man vill gå till bibban hinner man inte kanske köpa en stekpanna! Jag tror nog att många Hangöbo skulle gå till 4vindarna tidigare på sommaren om den varit öppen!
Men det gäller mycket arbete att bygga upp Hangös image som en lockande stad året runt.
Man kunde börja fast att städa staden, reparera gatorna, plantera blommor, bygga WC:n till stränderna + duschar,måla och reparera husfasader, förnya gatubelysningen, flytta torget in i staden eller bygga den rivna saluhallen på nyt. Alla torg är oftast inne i centrumet liksom i Tallin. Det är trivsamt för alla. Det är mycket gläst med planterade blommor i hela staden. Appelgrensvägen ser ganska dyster ut och smutsig, inga blommor. Hangö borde vara mycket prydligare och renare. Jag har rest runt mellersta europa under många år sist i sommras och jag kan säga att Hangö kan inte konkurera med en enda liten by och stad i renhet eller blomster. Här lite att börja med.
p.s
Var kan man tömma husvagnens septitank i Hangö! Jag har inte sätt ett trsfikmärke för den här saken. I Tyskland och i Frankrike finns det sådana ställen överallt.
Leffe W

Fridde sa...

Hangon Yrittäjät - Hangö Företagare har givit ut en liten skrift (12 sidor) med titeln "Hangon keskustan yhteistyömuotoisen kehittämisen strategia" som det absolut lönar sig att bekanta sig med. Den finns att få i Tage Malméns natura-affär, tyvärr bara på finska, men den innehåller i sig ett antal goda synpunkter och initiativ, som tydligtvis så småningom håller på att förverkligas. Man kan för en gångs skull frånse att den är enspråkig : det är avsikten och initiativet som räknas.

MekMix, MEF sa...

Alla affärer stänger inte kl.13 på lördag. Vi är visserligen ett fåtal som åtminstone försöker hålla öppet till kl. 14. Försöker, är ordet då inte alla har det som officiell öppethållningtid och utav dem så stänger en del tidigare p.g.a att det helt enkelt inte rör sig folk ens utanför.
Själv har jag haft öppet till kl. 18 på vardagar och 14 på lördagar året runt. En handfull kunder har visserligen uppskattat det och återkommer vanligtvis efter kl. 17 men inte "lönar" det sig.

Anonym sa...

Vad ska turisterna göra i Hangö på lördag kväll och söndag? Om det inte finns något att göra, varför skulle dom komma dit?

MEF sa...

Om man är äventyrlig av sig kan man ju hyra cyklar och t.ex försöka hitta så många stränder eller båthamnar som möjligt. Njuta av den natur som är vår största tillgång!
Golf- och tennisbanorna är ännu öppna...
Om man är intresserad av krogliv så finns det fortfarande krogar som är öppna, endel t.o.m året om, man behöver ju inte konsertrera sig till Östra hamnen.
Turistbyrån har dessutom för varje vecka olika program att föreslå, denna vecka:
http://tourism.hanko.fi/2007/?pid=&lang=se
Det kanske skulle vara ide att saluföra Hangö som staden för självständig tänkande människor.

Anonym sa...

Men snälla Anonym; Fredrikshamn invånarantal är 20 000 och Borgås ännu större 30 000! Kan inte jämnföras med lilla Hangö.

Anonym sa...

Intressanta kommentarer, men tyvärr räddar vi inte Hangö med dem. Fyra vindarna ska naturligtvis bestå, men övertas av företagare som inte skriker till sina gäster och som håller de bästa borden reserverade för, ja vem (matgäster står det utskrivet på förbudslapparna). För att locka människor till staden under vinterhalvåret, måste vi erbjuda något extra, något annat än vad alla andra erbjuder. Safari, äventyr, barnaktiviteter, aktiviteter för gammal som för ung. Någon nämner stränderna, nya toaletter mm. Jag skulle våga påstå att vi borde förnya hela byggnaden vid Plagen. Bygg i glas, men isolera byggnaden så att den går att användas även vintertid. En glasbyggnad med ordentligt kök. Ett kök som erbjuder god baskost också för barnfamiljer. Lobba och utveckla staden. Ta modell från turistorter utomland. Och ta väl hand om staden. Håll den snygg. Sköt om gator, torg och fastigheter. Ta vara på vårt arv.

Anonym sa...

Turister vill ha upplevelser. Att cykla och hitta en hamn är ingen upplevelse. Efter september ingen kommer hit för att cykla. Ingen kommer för att hitta stränder. Att njuta av natur är omöjligt här. Var finns här någon specielt natur? Hur många gånger en turis skall gå vidare än 4vindarnashus för att se natur? Bakom Furuviken alla vägar till stranden är förbjuda. På norra sidan av udden finns ingen möjlighet at gå till stranden. Hangös natur är vid havet inne i staden. Och där finns ingen möjlighet att vara i tystnad och i lugn och ro.

I andra små städer (20000inv) i Finland turister har något att göra för två dagar. I Hangö turisterna har sett allt i fyra timmar.

Har ni inga vänner som visiterar er här i Hangö mellan september och april? Om ni skulle visa några särskilda platser för tre dagar, vilka skulle dom vara?

Fridde sa...

Ny cafebyggnad vid karusellstranden är en utmärkt idé. Gamla badhuset invid Casino skulle kunna återuppbyggas (bygg badhotellet just där!), varvid Parkbergen skulle få liv. Frontmuseet i Lappvik borde rustas upp med riktiga kanoner, några riktiga pansarvagnar, något flygplan, osv. Som det nu är är museet närmast patetiskt, kunde vara en aktiv "historiepark" istället. Att Alko flyttade från torget var dödsstöten för området. Tiimari, apotek och Aktia tillför ingenting, hela torget är trist och kalt. Om där ens funnes en fungerande bemannad bensinstation med cafe och service vore redan mycket vunnet. Tullstrandens potential kunde utnyttjas exempelvis med en lång lågt diskret placerad turistfälla (hotell/fiskrestaurang/sjöfartsmotiv ?) och med stark satsning på vindsurfing och dylikt. Utveckla flygfältet för hoppare och annan småskalig flygverksamhet.
Det finns hur mycket som helst att göra, men, nej, vi vill bo i tystnad och elände. Som man bäddar får man ligga.

Anonym sa...

Min lilla betraktelse över en weekend i F-hamn och Borgå utgick inte från överväldigande lokalbefolkning utan syn- och hörbara turister av olika nationaliteter + givetvis inhemska, som inte lika lätt identifierades. Och visst, många stannade i nämnda städer med en hel del sevärt på väg mellan St.Petersburg och H:fors. När det gäller Västra Nyland och i synnerhet Hangö; hit måste man avsiktligt resa för här tar vägen slut. Då krävs mycket mera för att vi skall bli lockande, eller hur?
SEL

Anonym sa...

Det enda stället i stan som är inbjudande och flitigt besökt året RUNT är Villa Orrman, men tror att "beslutsfattarna" inte ens vet var det ligger eller vad där händer. "Dit e bara någå kommonister" är väl nog en relativt vanlig uppfattning om hantverk och böcker i Hangö. Smart av staden att låta huset förfalla och sälja halva tomten till Hjallis, man gråter ju blod...

MEF sa...

Om någon sparat en vecka semester till hösten så tror jag nog att dom är på väg längre söderut än Hangö, alternativt något badhotell, eller eventuellt norrut för att njuta av Lapplands ruska.
Att försöka konkurera med dessa fodrar mängder med miljoner i investeringar. Alla är välkomna att försöka, gå till banken och begär lån så kommer ni igång.
Dom som söker sig till Hangö gör det nog främst för att njuta av natur och och stillhet. Kunde vi få hit höststormar på beställning så tror jag att det också kunde locka några turister.
Ett stort steg i rätt riktning skulle det vara om hangöborna började utnyttja dom tjänster som finns i Hangö. Då skulle företagarna kanske ha råd att ha anställda och utvidga både öppethålling och verksamheten. Kanske t.o.m sponsa några eveneman?

Inga sa...

Håller helt med MEF. Själv älskar jag Hangö på hösten, att strosa längs stränderna, ta ett dopp på Tullis. Min väninna med man kommer till Hangö i september för att tillbringa en vecka här, då de älskar Hangö när "turisterna" försvunnit. Tycker det är helt oacceptabelt att Fyra Vindarnas Hus redan stängt. Hoppas staden hittar några företagare som är villiga att hålla caféet öppet hela augusti t.o.m. Hangödagarna. Försöker också i mån av möjlighet göra mina inköp i Hangö. Mina kollegor gnäller över att det inte finns något i Hangö att köpa, men många av dem för bort sina pengar från staden, flera av dem handlar t.om. maten i Ekenäs! Kläder handlar de i Salo eller Lojo.

Någon föreslog att det borde städas, nya badhytter o.dyl. Varför ska staden hela tiden plocka upp efter de hangöbor som inte gör något annat än fanstyg, söndrar, skräpar ner. Någon borde se till att dessa gör rätt för sig och inte bara förstör för staden och de övriga hangöborna.

Det där med Orrman förstod jag inte alls. Själv har jag hela vintern ätit där två dagar i veckan, men kommunist är jag inte!

Anonym sa...

Harkimos planer innehåller 100 platser i hotellet. I en lokaltidning var en citat där han säger, att hotellets användningsgrad skulle vara över 50% året runt. Dvs att vi skulle ha 50 turister här varje dag. Några stannar här en vecka men de flesta bara en natt. Var kan vi hitta september-maj 200 turister varje vecka? Vad skulle dom göra här? Kanske de är affärsmen som vill köpa industriföretag?

Anonym sa...

Inga, inte jag heller! Men så trevligt att höra att andra också uppskattar Villa Orrman, för jag tycker faktiskt att det är ett ställe som borde bevaras bättre och åtminstone inte aktivt låt det förfalla.

Företagarna där sitter knappast på någon guldgruva som kunde hjälpa dem att renovera stället lite och kanske till och med marknadsföra det. Här kunde Hangö stad kanske kliva in, men det finns fortfarande mänskor i ledningen som jag ANTAR att inte vet vad Villa Orrman är, och att där på sin höjd hänger "teaterhippies" o annat "schack". Och sådant vill vi ju inte ha, utan de är ju de "Rika Hesaborna" man satsar på (samtidigt som man i smyg föraktar dem) och därför är det ett sånt jäkla liv om vad den store Hjallis kan tillföra staden med sina eventuella skrytbyggen.

Vad jag menar är att Villa Orrman har just det turister vill ha: strosa längs stranden i ett par timmar och sedan sitta bid den genuina villan i en trädgård (som kunde fixas till lite). Tänk Farmors Kafé i Ekenäs! Man kunde utvidga Villa Orrmans verksamhet på oändliga vis också tror jag. Men jag vet inte... bara en tanke som verkar trevlig. Och bara en av de miljoner idéer som kunde ge Hangö mera synlighet och popularitet.

Anonym sa...

Det är skamligt att staden låter villa Orrman stå där och skräpa, samtidigt som villan med sitt café och fina antikvariat hör till de verkliga turistfällorna i staden.
Lite märkligt tycker jag å andra sidan att det är att vi i Hangö ännu fortfarande år 2010 indelar människor i fålar och getter, rik eller hippie? Jag vågar påstå att det finns kaffe- och boktörstande turister i bägge kategorierna.
Däremot vågar jag sätta huvudet i pant på att alla kategorier beslutsfattare inte besökt huset och trädgården. Till det säger jag bara FY!

Anonym sa...

Villa Ormann är "lågkultur". Några av våra tjänstemän tror att de är elit. De vill bara ha högkultur. Samma elitismen syns i andra saker också. Våra åsikter duger inte, då vi tillhör inte till samma grupp.

Anonym sa...

God litteratur är väl om något högkultur, och Gun-Majs fina hembakade bakverk är goda. Utbudet i Orrmanska vilan passar alla olika katergorier både Hangöbor och turister.

Anonym sa...

Idag såg det ut på Grand tomten att människorna är intresserade av Hjallis huset.
Jag tror att alla bosteder är snart sålda.