måndag 24 januari 2011

Polisen effektiverar sin verksamhet

Det låter ju bra, kan man kanske tycka.

På gårdagens Etelä Uusimaa läser jag att sparkraven nu även når Raseborgspolisen, man kallar det visserligen "effektivering av verksamheten" men slutresultatet är detsamma; Hangö-kontoret ska börja hålla mera stängt än öppet.

Hur i hela hel... kan man påstå att verksamheten ska bli effektivare genom att helt sluta med den? Tror statsmakten på fullaste allvar att medborgarna i Finland är så förbenat dumma att vi inte förstår vad som är på gång?

I undersökning efter undersökning framställs Hangö som Finlands värsta tillhåll för skurkar av alla de slag och det här är polisens lösning på problemet; "Vi tar bort kontoret så kan inga anmälningar längre göras. Då får vi i ett slag brottsligheten i Hangö att minska med 100%".

Jag tror jag ska börja effektivera min skattebetalningsförmåga. Härefter betalar jag bara varannat skatteöre.

Vilda djur i skogen

I Raseborg ska det skjutas bort lodjur som ställer till det bland med rådjuren och i Helsingfors vill man plantera in varg för att få en större djurrikedom i skogarna.

En ganska intressant sak, så där rent historiskt sett, är att för 100 år och mer sedan hade vi allmänt varg i våra trakter, men däremot ingen älg. De få gånger någon såg en älg var det stora nyheter i pressen, medan vargfrågan kunde behandlas på följande sätt (Folkwännen 24.1.1884):

- Wargarne. Genom cirkulär af den 3 innewarande januari har guwernören i länet anmodat samtlige magistrater och kronolänsmän i länet samt ordningsrätten i Hangö att, sedan ryske wargjägaren Jefim Isotoff af finska styrelsen anstälts såsom ledare af wargjagter i södra delen af landet samt stationen å Ewois forstinstitut under innewarande winter och senaten funnit godt tillåta bemälde guwernör att i händelse wargar i större mängd skulle yppa sig å någon ort inom länet så att ledare wid anställande wargjagter blefwe erforderlig, därom hos guwernören anmäla i afseende å Isotiffs utrekwirerande för ofwanberörda ändamål.

Någon som minns hetsjakten på den stackars björn som förvillat sig till våra trakter för något år sedan? Att kombinera ett rikt djurliv med dagens moderna samhälle är inte lätt.