söndag 24 maj 2009

Brist på personal


Det finns risk för att Hangöbiblioteket drar ner på öppethållningen i höst.

Två bibliotekarier avgår med pension vid årsskiftet. Om man dessutom lägger till sparavtalets oavlönade ledigheter och också vanliga semestrar, så finns risken att man i höst står inför problem. Möjligen måste man minska på öppethållningstiderna.

- Vi vill försöka hålla öppet, säger biblioteksfunktionär Benita Forsman i en intervju för Radio Vega. Men det kan nog bli svårt, tillägger hon.

Stadsbiblioteket i Hangö har i praktiken fungerat utan chef i två år. En bibliotekarie sköter chefsuppgifterna, men utan chefsbefogenheter. Då den bibliotekarie som har skött chefsuppgifterna har varit på semester har uppgifterna skötts av någon annan anställd på biblioteket, men utan beslut om att ordna med vikarie och utan att denna person har fått någon ersättning för att de här chefsuppgifterna utförs.

Tipspengar från länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Södra Finlands län har av tipsmedel delat ut 2 248 000 euro i understöd för byggande och totalrenovering av idrottsanläggningar i år. Understöd söktes för totalt 74 idrottsanläggningsprojekt och understöd kunde beviljas 49 projekt.

När man beviljat understöden har man under de senaste åren speciellt betonat vikten av idrottsanläggningar i närmiljön. Idrottsanläggningarna i närmiljön ligger ofta på skolgårdarna i syfte att öka idrottsutövandet på rasterna. Vid sidan av nybyggen har länsstyrelsen understött underhåll och modernisering av redan befintliga idrottsanläggningar. Under de senaste åren har särskilt upprustning av friidrotts- och bollplaner samt anläggande av konstgräsplaner fått understöd. Också utvecklandet av förutsättningarna för motion ute i naturen och miljöns kvalitet uppmärksammas allt mera. Att förbättra motionsbetingelserna för äldre människor kommer att vara en av utmaningarna under de kommande åren.

Hangö stad fick av den 2.2 miljonerskakan hela 10.000 euro för att anlägga "motionsvänliga rutter i centrum". Vad det nu sen kan betyda.

Som jämförelse kan man ta Paloheinä Golf Oy (aktiebolag) som fick 135.000 euro för att förstora sin golfbana.

Se vem som fick vad HÄR.