fredag 5 december 2008

Hangö Stevedoring anmält

Personalen på stuveribolaget Hangö Stevedoring har anmält sin arbetsgivare till fackförbundet för att sprida falsk information om de anställda. På Hangö Stevedorings webbsida meddelar bolaget sina kunder att man inte lossar eller lastar fartyg under det här veckoslutet, på grund av att stuvarna demonstrerar.

- Det här är fullständig lögn, säger huvudförtroendeman Dennis Finnberg som betonar att alla stuvare följer planerad arbetstid.

Arbetet följer alla avtal och paragrafer, säger Finnberg och konstaterar att arbetsgivaren inte har planerat in några arbetsturer under veckoslutet. Det här veckoslutet råkar det vara så att alla stuvare föredrar att vara hemma istället för att jobba övertid, upplyser Finnberg. Arbetsgivaren har ju själv upprepat att det är helt frivilligt att jobba övertid.

Någon demonstration handlar det definitivt inte om, då skulle ju stuvarna marschera ut eller göra ett officiellt övertidsbeslut, men man har ju inte gjort någondera, säger Finnberg.

Enligt Finnberg har arbetstagarna bett arbetsgivaren ta bort texten om att hamnen står stilla på grund av stuvarnas demonstration, men arbetsgivaren har fortfarande låtit den stå kvar på internet. En anmälan om det skedda har därför gjorts till stuvarnas fackförbund.

Hangö Stevedorings vd Esa Torstensson ville inte kommentera anklagelserna då Yle Västnyland kontaktade honom.

******

På eftermiddagen togs texten bort från Stevedorings hemsida.

Dåre på rymmarstråt

Ur Tidningen Hangö, 5.12.1910:

Personer, hvilka i går på förmiddagen voro på väg till vattenledningsstationen vid Märsan, anträffade i närheten av densamma en kvinnlig intern från kommunala dårvårdsanstalten, som begifvit sig på rymmarstråt. Den halft förfrusna flickan, iförd blott tunn bomullskofta och kjol samt trasiga snöfyllda kängor, omhändertogs af de mötande personerna, hvilka förde henne till anstalten. Här voro alla dörrar på vid gafvel, hvarför det icke var underligt, att flickan kunnat praktisera sig ut. En afskyvärd atmosfär slog emot en vid inträdet i den boning där samhällets olycksbarn framsläpa sin bedröfliga tillvaro. Tydligen hade lokalen ej på länge ventilerats. Icke heller syntes man vara böjd för att ägna den återkomna flickan den omvårdnad hon på grund af sitt förfrusna tillstånd oundgängligen var i behof af. Öfverhufvudtaget efterlämnade besöket inom anstalten hvad förhållandena där beträffar ett pinsamt intryck.
Vederbörande fattigvårdsmyndigheter vilja vi göra uppmärksamma på dessa omständigheter.

Söndagsöppet i Hangö

Av affärerna i centrum av Hangö har följande söndagsöppet de tre återstående
söndagarna fram till Jul (7.12, 14.12 samt 21.12):

Blombutik - Kukkakauppa Anemone
Beklädnadsaffär - MekMix
Husgerådsaffär - Mixanna
Guldsmedsaffär - S. Lagerroos
Bokhandel - Tia's Bok
Inredningsaffär - Vonnes Interior



Man kan naturligtvis fråga sig om de övriga affärerna inte är intresserade av ökad julkommers.

Slut på kultur i Hangö?

Kulturnämnden i Hangö är mycket missnöjd med de pengar nämnden får till sitt förfogande nästa år.

Inbesparingarna i staden drabbar kultursektorn hårt. Den röda pennan hade strikit sammanlagt över 38 000 euro från kultur-, idrotts- och biblioteksväsendet.

Under år 2008 hade nämnden möjlighet att donera 12 000 euro i form av kulturellt understöd till olika personer och föreningar. Under nästa år har en summa på 5 000 euro reserverats för samma ändamål.

Nämnden som diskuterade den här saken på sitt möte på onsdagen tycker att det här är oacceptabelt. Enligt kulturnämndens ordförande Jorma Nousiainen (sd) kan detta riskera förverkligandet av bl.a. Teaterträffen och Östersjö Cup i nästa sommar.
- Hurudana blinda sifferjönsar har vi i stadens ledning, undrar han.

5 000 euro i en stad som bollar med tiotals miljoner är en skrattretande, för att inte rent ut säga löjlig, summa. De förhöjningar i arvoden nämndemännen tog sig själv för en tid sedan torde utgöra mycket mer än så på årsbasis.



Assistor samarbetsförhandlar

Personalen som jobbar med importerade bilar på Assistor i Hangö fick i onsdags beskedet att samarbetsförhandlingar inleds från och med nästa veckas fredag.

Bilhandeln i Ryssland påstås nu stå helt stilla och det är orsaken till att bilimportföretaget Assistor i Hangö inleder samarbetsförhandlingar som gäller en tredjedel av den fast anställda personalen.

Redan tidigare var det klart att ett trettiotal tidsbundna anställningar inte fortsätter från årsskiftet.

Ett hundra av trehundra tillsvidareanställningar berörs och det kan bli frågan om permitteringar, deltidsarrangemang och uppsägningar, berättar huvudförtroendeman Keijo Larila vid Assistor. Larila säger att antalet jobb som nu berörs av samarbetsförhandlingar blev större än han väntat sig.

Beskedet var väntat men stämningen var ändå väldigt dämpad vid informationen i tisdags.

- Det togs emot med en djup tystnad. I dag har folk börjat tala igen och fråga, berättar Larila.

Den lilla ökning i transitotrafiken som märktes i november är nu över säger han. - Nya lager har öppnades i Ryssland och bilar från Finland kördes dit. Nu är de nya lagren fulla och det är full stopp.