tisdag 26 maj 2009

Berusad motorcyklist i hög fart

Rattfylleri och äventyrande av trafiksäkerheten misstänks en Hangöbo för sedan han på söndags eftermiddagen körde om en polispatrull med motorcykel i hög hastighet.

Den på 1980-talet födda mannen körde om patrullen med en hastighet på 90 kilometer i timmen på ett område där hastighetsbegränsningen är 40.

Polisen stoppade blindstyret och tog hand om körkortet. Han blåste 0,75 promille i granskningen.

Besynnerligheter.

Sanitärt skadligt svinslakteri

Tidningen "Hangö" kan torsdagen den 26 maj 1892 rapportera om följande svinaktiga negligerande för hälsoriskerna:

- Swinslakteriet skadligt för orten i sanitärt hänseende. Som bekant inlämnades i sista höstas af stationsinspektor Appelgren och assistenten Flinck till stadsfullmäktige en skrifwelse med anhållan om att fullmäktige måtte widtaga åtgärd därhän, att slakteriet för framtiden icke måtte få nedgräfwa affallen från de slaktade djuren i omedelbar närhet af människoboningar. Med anledning af skrifwelsen ingingo stadsfullmäktige med klagomål till guwernören, hwilken beordrade distriktets kronofogde och prowincialläkare att å platsen taga närmare kännedom om det öfwerklagade missförhållandet. Wid nyligen hållen undersökning befans att klagomålet war fullständigt befogadt. Slakteriet hade nämligen låtit nedgräfwa såwäl inelfwor som ock hela med trikiner behäftade djur endast någon fot ned i sanden, så att då arbetaren, som nu skulle uppgräfwa djuren, tagit endast några få spadtag, uppstod en så olidlig stank att mannen med största möda kunde fortsätta arbetet. Dessutom utgår från själfwa slakteriet ett tegelstensrör, genom hwilket blodwattnet afledes till en i närheten belägen större grop. Ifrån denna grop fanns intet utlopp för blodwattnet, utan den närmast omgifwande marken war beräknad för att insuga detsamma. Då marken omkring denna grop redan insugit så mycket smutswatten att den icke förmådde insuga widare, har man anlagdt en kanal för att såmedels afleda wattnet till en annan grop för att åter här låta naturen sköta det öfriga.

Att ett sådant förfarande är i hög grad hälsoskadligt för den omgifwande nejden är icke swårt att fatta och ingalunda torde det töfwa länge innan förbud mot ett sådant förfarande kommer att angifwas.


Bilder från Lions loppmarknad



Lions loppmarknad i Granstedts park 2009.


I söndags höll Lions för femtionde gången loppmarknad i Hangö. Själv var jag tyvärr inte närvarande, men här följer några bilder från tillfället ifråga.



Som synes, och de som var med kan bekräfta saken, var vädret vackert och varmt.



Mängden besökare tycks det inte heller detta år ha varit något fel på.

Inte heller hade det varit någon brist på varor, berättas det mig.